Het maximale bedrag dat u als tweeverdieners kunt lenen voor het kopen van een huis wordt vanaf volgend jaar hoger. Dat staat in een conceptbesluit van het ministerie van Financiën. Een gemiddeld stel kan hierdoor uitkomen op 10.000 á 20.000 euro extra lening. Misschien kunt u dan net wél uw droomwoning kopen!

In 2018 meer hypotheek voor tweeverdieners?

Factoren
Er zijn drie factoren die meespelen bij de hoogte van het bedrag dat u mag lenen voor een huis. Twee daarvan worden bepaald door de overheid en kunnen fluctueren, de derde ligt vast. Het gaat om uw inkomen, de marktwaarde van het huis en wat u aan schulden hebt. Voor de eerste twee bepaalt de minister van Financiën in hoeverre die van invloed zijn op het leenbedrag. Op dit moment mag in Nederland nog tot 101 procent van woningwaarde aan hypotheek worden verstrekt. Volgend jaar wordt dat met 100 procent iets lager, waarmee het niet meer mogelijk is meer te lenen dan de woningwaarde.

Inkomen
Het inkomen speelt ook mee voor hoeveel geld u mag lenen voor een hypotheek. Tweeverdieners mogen hun inkomens nooit volledig bij elkaar optellen. Mocht één van beiden zonder werk komen te zitten, dan mag dit niet meteen tot betalingsproblemen leiden. Mede daarom mag het tweede (en laagste) inkomen vanaf 2018 voor 70 procent meetellen bij de hypotheekaanvraag. Dat percentage werd met ingang van dit jaar al verhoogd van 50 naar 60 procent.

Tweede Kamer
Definitief is de verhoging nog niet. De nieuwe leennormen worden naar verwachting eind oktober naar de Tweede Kamer gestuurd.

Benieuwd hoeveel u kunt lenen voor het kopen van een huis? Neem gerust contact met ons op en wij helpen u graag verder!