Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) worden huizenkopers die een langere rentevast periode kiezen 'misleid' door de zogeheten verhuisregeling. Starters die een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en een rentevaste periode van twintig of dertig jaar, "komen bedrogen uit" wanneer zij verhuizen naar een woning die niet in aanmerking komt voor NHG, schrijft de vereniging.

‘Hypotheekaanbieders misleiden klanten met verhuisregeling’

Bij zo'n verhuizing mogen de huizenbezitters de hypotheek met lage rente niet meeverhuizen en moet er een nieuw rentecontract worden afgesloten. Omdat ze maar kort gebruik hebben gemaakt van de vaste rente, was het voor hen voordeliger geweest om een hypotheek met kortere rentevast periode en daarmee lagere rente af te sluiten.

Starters
Door stijgende huizenprijzen en een gedaalde maximumgrens van de NHG zouden steeds meer starters in deze situatie terechtkomen. Door de lage hypotheekrente sluit de helft van de klanten sinds 2015 een hypotheek af met een rentevaste periode van twintig of dertig jaar.

Uit het onderzoek bleek dat ook andere beperkingen ertoe leiden dat de lage rente niet altijd kan worden meegenomen bij een verhuizing. Zo vervalt de lage rente bij bepaalde geldverstrekkers bij iedere wijziging, ook als die het gevolg is van gewijzigde wet- of regelgeving. Volgens de Vereniging Eigen Huis is er sprake van misleiding. De VEH eist dat geldverstrekkers de NHG-beperking voor alle klanten schrappen. Ook wil de vereniging dat geldverstrekkers hun klanten actiever en duidelijker voorlichten over de verhuisregeling

Onafhankelijk advies
Tijdens het adviesgesprek met een onafhankelijk adviseur worden verschillende geldverstrekkers met elkaar vergeleken, waarbij uw wensen en behoeften het uitgangspunt zijn. Hierbij wordt naast de hypotheekrente ook zeker naar de voorwaarden gekeken, zodat u bijvoorbeeld bij verhuizing niet voor vervelende verassingen komt te staan.

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van onafhankelijk advies? Kijk dan op onze website of neem contact op Klaas Schippers voor het maken van een vrijblijvende afspraak.