Overweegt u om een woning te kopen om te verhuren? Dat kan een interessante investering zijn. Wie investeert in vastgoed wil vooral één ding: rendement. Dat lijkt makkelijk, maar dat is het niet. Een goed aankoopbeleid en een efficiënt en doordacht beheerplan bepalen de hoogte van het rendement. In dit artikel geven wij tips waar u rekening mee moet houden als u overweegt een woning te kopen om te verhuren.

Tips en tricks voor het kopen en verhuren van een beleggingsobject

1. Koop dicht bij huis
Zowel letterlijk als figuurlijk. U kunt uw eigen omgeving en de ontwikkelingen daarvan het best. Hoe dichter u bij uw vastgoed woont, hoe beter uw beeld van de locatie en de toekomstbestendigheid. U kunt makkelijker naar uw vastgoed toe om het te monitoren. De ervaring leert ook dat beleggers die dichter bij hun vastgoed woont minder leegstand ervaren en minder beheer- en onderhoudskosten heeft. Figuurlijk gesproken wordt met dicht bij huis de focus bedoeld op datgene wat bij u past. Als u een ervaren klusser bent en veel verstand hebt van het renoveren van woningen, waarom zou u dan een kant-en-klare woning kopen?

2. Check vooraf de financierbaarheid
Veel beleggers financieren een deel van de aankoop van hun vastgoed. Dit doen zij enerzijds om het rendement middels de zogenaamde hefboom te vergroten en anderzijds om met minder eigen vermogen toch vastgoed te kunnen kopen. Een goede financierbaarheid van vastgoed draagt ook bij aan de courantheid van een pand. Als bijvoorbeeld meer beleggers het pand willen kopen, leidt dit namelijk vaak tot een hogere prijs en waarde. Bovendien kan de financier u wijzen op risico’s die u mogelijk nog niet in beeld had.

3. Zorg voor een financiële buffer
Het is geen goed idee om 100% van uw spaargeld te investeren in vastgoed. Een gouden regel van beleggers is: spreiding. Een nadeel van spaargeld in deze tijd is het lage rendement, een groot voordeel is de direct beschikbaarheid. Vastgoed behoeft regelmatig onderhoud, verbetering of renovatie. Zorg daarom altijd voor een financiële buffer.

4. Ga bij uw eerste aankoop voor een veilige aankoop
Vermijd, zeker in het begin, gebieden waarvan u de wet- en regelgeving nog onvoldoende kent. Wees ook terughoudend in gebieden waar de omgeving letter niet veilig is om waar u zich niet prettig voelt. Koop in een gebied waar vraag is naar huurwoningen, zoals in de stad, rondom de stad, nabij industriegebied of ziekenhuis. Bedenk ook wat een huurder zou willen, koop niet een woning omdat deze erg mooi is. Kijk vooral naar de praktische kanten. Ook appartementen of woningen tussen de50m2 en de 100m2 (het liefst met 1 of meer aparte slaapkamers) doen het goed. Deze woningen zijn vaak nog betaalbaar voor huurders en worden doorgaans makkelijk verhuurd.

5. Zet uw woning goed in de markt
Gestoffeerde woonruimte verhuurd het snelst. Hier moet u denken aan de aanwezigheid van een vloer, geverfde muren, keuken en eventueel gordijnen en verlichting. Stoffering kan worden afgeschreven en mee worden berekend als servicekosten bovenop de huurprijs. Als u gemeubileerd wilt verhuren, zorg voor degelijke meubels waar krasjes op mogen komen. Zorg voor een inventarislijst met foto’s.

6. Bepaal uw huurprijs
Bepaal niet zomaar een huurprijs, maar laat een huurprijscheck uitvoeren. U riskeert anders de kans op leegstand of op een zaak bij de huurcommissie indien de woning niet in de vrije sector zit. Verhuur ook zo min mogelijk inclusief. Laat huurders zelf zorg dragen voor aansluiting van een contract bij een energieleverancier en waterbedrijf. Als het niet anders kan, zorg dan voor tussenmeters of een manier om het verbruik per huurder bij te kunnen houden. Er mag jaarlijks afgerekend worden.

7. Laat u begeleiden door een verhuurprofessional
Laat u vooral goed informeren door onze professionele verhuurmakelaar. Deze kan advies geven bij de aankoop van een specifieke belegging en het verhuurtraject. Zorg ook voor een goed huurcontract met rechtsgeldige bepalingen. Ook al wemelt het op het internet van standaard contracten, u kunt zich beter op dit punt laten begeleiden door een professional. U voorkomt zo dat zaken niet goed worden vastgelegd.

Wilt u meer weten of heeft u nog vragen? Onze verhuurmakelaar Sebastian de Vos staat voor u klaar. Neem contact met hem op via verhuur@pandomo.nl of via het telefoonnummer 050 853 37 33. 

Gerelateerde berichten