Na het oriënteren op de woningmarkt bent u er uit: de woning die u wilt kopen is een nieuwbouwwoning. Een geweldig idee, maar ook een beetje spannend! Deze acht stappen helpen u om de aankoop vooral leuk te maken. Oké… misschien nog een klein beetje spannend.

Een hypotheek voor uw nieuwbouwwoning in 8 stappen

Stap 1. De haalbaarheidscheck
Als u een nieuwbouwproject hebt gezien waar u graag wilt wonen, doet u eerst een zogeheten haalbaarheidscheck. De projectontwikkelaar wil namelijk graag weten of u de woning ook daadwerkelijk kunt kopen. Als financieel adviseur help ik u hier graag bij. Ik bekijk uw financiële plaatje en bespreek de mogelijkheden met u. U krijgt ook een berekening mee, die u eventueel kunt delen met de projectontwikkelaar. Goed om te weten: voor deze haalbaarheidscheck breng ik geen kosten in rekening. Zo kunt u zich kosteloos en vrijblijvend voorbereiden.

Stap 2. Start inschrijving
Fijn, de haalbaarheidscheck is gedaan en u kunt de woning kopen. Bij de start inschrijving geeft u aan welke woning u wilt kopen. Hierbij wordt ook een koop-/aanneemovereenkomst getekend. Of de woning al bijna klaar is, of dat de fundering nog gestort moet worden; dit is het moment om uw hypotheek te regelen.

Stap 3. Hypotheekofferte
Op basis van het inhoudelijke gesprek over uw wensen en behoeften, heb ik een hypotheekadvies voor u gemaakt. Dat is de basis voor de hypotheekofferte die ik voor u verzorg.

Bij de start van de bouw gaat u naar de notaris en tekent u de hypotheekakte. Van harte gefeliciteerd!

Stap 4. In delen betalen
De lening voor een nieuwbouwwoning is anders geregeld dan voor een bestaande woning. Het opgenomen bedrag van uw lening wordt namelijk steeds hoger. Op het moment dat u de hypotheekakte tekent, wordt de grond alvast betaald samen met de eventuele bouwtermijnen die al geweest zijn.

Stap 5. Bouwdepot
Het bedrag van de lening wat na die eerste betaling(en) over is, wordt op een bouwdepot gestort. Dit is een speciale rekening waarop de geldverstrekker rente vergoedt. Uit dit bouwdepot betaalt u de facturen die u tijdens de bouw van de aannemer krijgt.

Stap 6. Bouwrente
Bij stap 2 heeft u de koop-/aanneemovereenkomst getekend. Als de bouw op dat moment al begonnen is, heeft de aannemer al kosten gemaakt. Over deze investering mist hij rente en de tegemoetkoming die u hem hiervoor betaalt heet bouwrente. In uw koop-/aanneemovereenkomst staat vaak een percentage tussen 3 en 6%, wat neerkomt op een paar honderd euro. Deze bouwrente kunt u meenemen in uw hypotheek.

Let op: De rente die u over dit deel van de hypotheek betaalt is niet fiscaal aftrekbaar. De rente over het deel van de bouwrente die u betaalt ná ondertekening van de koop-/aanneemovereenkomst tot en met de oplevering van de woning is wél fiscaal aftrekbaar.

Stap 7. Renteverlies tijdens de bouw
Over het bedrag wat op het bouwdepot staat ontvangt u een rentevergoeding. Ondertussen betaalt u rente over de hypotheeklening. Per saldo dempt dit uw hypotheeklasten, immers u betaalt rente en krijgt een vergoeding.

Het bedrag op het bouwdepot wordt echter steeds lager, aangezien de bouw van de woning vordert en de aannemer zijn facturen stuurt. Hierdoor wordt het bedrag aan rentevergoeding steeds lager en nemen de hypotheeklasten toe. Een trucje om dit minder in uw portemonnee te voelen is het meefinancieren van dit renteverlies tijdens de bouw, dit kan op dit moment tot ongeveer 4%. Iedere keer als er een bedrag voor de hypotheek betaald moet worden, komt dit eerst uit dit potje. Dit is optioneel en niet fiscaal aftrekbaar.

Stap 8. Meerwerk
Zo'n nieuwbouwwoning ziet er natuurlijk fantastisch uit! Maar wat als u specifieke wensen of bouwideëen heeft? Denk hierbij aan een optionele uitbouw, een luxere badkamer of de keuken. Dit soort extra's heten meerwerk en deze kunt u meestal tot 25% van de koopsom meenemen in uw hypotheeklening.

Wilt u weten wat uw financiele mogelijkheden zijn? Neem dan contact met mij op voor het maken van een kosteloze en vrijblijvende afspraak!