Je bent afgestudeerd en je hebt na een paar – of meer – sollicitaties een baan gevonden. Gefeliciteerd! Maar inmiddels ben je die dure huurwoning of studerende huisgenoot wel een beetje zat. Tijd dus voor een eigen huis, voor jou alleen of met je partner. Maar voor een starter is het krijgen van een hypotheek misschien niet zo eenvoudig, maar zeker niet onmogelijk! Wat zijn de mogelijkheden?

Ben je een starter op de woningmarkt? Dan moet je dit weten!

Eigen geld
Een zak met geld meenemen als je je eerste huis gaat kopen is steeds belangrijker. Dan is het handig om te weten welk bedrag je maximaal mag lenen zodat, mocht je op een droomhuis stuiten dat boven je budget is, of dat je wilt verbouwen, je precies weet hoeveel je zelf moet aanvullen. Het bedrag dat je maximaal mag lenen voor een huis is afhankelijk van je eigen financiële doelstellingen, wensen en mogelijkheden. Handig om te weten: in 2016 kon je maximaal 102% van de waarde van je nieuwe huis lenen. In 2017 is dat 101% en vanaf 2018 mag je niet meer lenen dan de waarde van de woning die je wil kopen.

Hulp van ouders
Soms kunnen je ouders helpen bij het kopen van een eigen stulpje. Dat kan door een schenking, een lening, een substantiële bijdrage aan de hypotheek te leveren of het meetekenen op/van de hypotheek. Let wel, kies je voor de laatste optie dan zijn je ouders ook hoofdelijk aansprakelijk voor de lening). Met dit extra zakcentje wordt het kopen van een huis makkelijker. Het is dan ook de hulp die een starter goed kan gebruiken. Ook als jouw ouders niet kunnen helpen, is een steuntje in de rug lekker. Dat kan in de vorm van een starterslening of een startersrenteregeling.

Starterslening
Om starters op weg te helpen, is de starterslening in het leven geroepen. Daarmee kun je een extra lening krijgen, bovenop de hypotheek. Deze lening wordt uitgegeven door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Of je gebruik kunt maken van deze regeling is afhankelijk van waar je woont en of je van een wooncorporatie koopt. Laat je dus goed informeren. Hier kunt u zien welke gemeente een Starterlening heeft.

Benieuwd wat u maximaal kunt lenen? Bereken het bedrag via onze berekeningstool of neem vrijblijvend contact op met onze hypotheekadviseur Klaas Schippers.

Gerelateerde berichten