Per 1 januari 2018 zullen er weer wat wijzigingen plaatsvinden in de hypotheeknormen. Eén van de belangrijkste wijzigingen is de verlaging van de loan-to-value (LTV) van 101% naar 100%. Dat betekent dat u vanaf 1 januari aanstaande nog 100% van de marktwaarde van de woning kunt lenen, in plaats van 101%. Hierdoor heeft u meer spaargeld nodig om een eigen woning aan te kopen.

Nog gebruik maken van de hypotheeknormen van 2017? Regelen op tijd uw hypotheek!

Overgangstermijn in 2016
Vorig jaar was er tijdens de jaarwisseling van 2016 naar 2017 sprake van een overgangstermijn van één maand. Aanvragen die vóór 31-12-2016 waren ingediend, mochten tot uiterlijk 1-2-2017 in een bindend aanbod worden omgezet, op basis van de normen van 2016.

Dit jaar geen overgangstermijn
Dit jaar heeft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken aangegeven dat nu geen overgangstermijn gehanteerd wordt. Op moment van schrijven is hier onzekerheid over. VVD-politicus Jan Middendorp heeft een motie ingediend om toch te voorzien in een extra maand en de kamer heeft deze motie aangenomen. Ollongren toont zich geen voorstander van deze extra maand, maar gaat hierover toch in gesprek met de toezichthouder AFM. De uitkomst van dit gesprek wordt 11 december aanstaande verwacht.

Zekerheid
Wilt u deze onzekerheid voor zijn en nog gebruik maken van de LTV van 101%, dan is het verstandig om uiterlijk 31 december 2017 in het bezit te zijn van een bindend aanbod van een geldverstrekker. Het bindend aanbod is het document waarin staat dat u de hypotheek geregeld hebt. Na het tekenen van het bindend aanbod, kunt u naar de notaris voor de overdracht van het huis. Dat mag dan ook na de jaarwisseling zijn.

Indienen tot half december
Geldverstrekkers hebben tijd nodig om te beoordelen of u de hypotheek op basis van uw situatie ook daadwerkelijk kunt krijgen en dat vast te leggen in een bindend aanbod. Daarom geven ze aan dat complete hypotheekaanvragen tot halverwege december ingediend kunnen worden zodat zij op tijd een bindend aanbod voor u hebben. De overdracht van de woning mag dan in 2017 plaatsvinden, maar ook in 2018.

Bent u later dan halverwege december? Dan is de kans groot dat de normen van 2018 alvast worden gehanteerd.

Wilt u op tijd uw hypotheek geregeld hebben? Maak dan snel een afspraak met onze hypotheekadviseur!

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden