Het plan Merckt van ontwerpbureau Powerhouse Company en ontwikkelaar Mensenborgh heeft eind november de ontwikkelcompetitie voor het hoekpand Grote Markt-Poelestraat gewonnen. Stefan Prins is partner en architect bij Powerhouse Company. Hij vertelt onder andere hoe het plan tot stand is gekomen, wat het ontwerp van Merckt uniek maakt en wat wij kunnen verwachten.

“Merckt wordt een gebouw voor de stadjers”

Voorstelrondje
Powerhouse Company is een ontwerpbureau dat gespecialiseerd is in architectuur, stedenbouw en onderzoek. De afgelopen jaren is Powerhouse Company uitgegroeid tot een internationaal bedrijf met ruim 50 medewerkers en vestigingen in Rotterdam, Kopenhagen en Beijing. Prins vertelt: “Wij zijn een ontwerpbureau dat zich kenmerkt door een sterke designkracht. Daarnaast zijn wij ‘service minded’ en proberen wij zoveel mogelijk uit een project te halen. Wij letten bijvoorbeeld niet alleen op mooie architectuur, maar nemen alle aspecten mee die belangrijk zijn in een ontwerp. Dit resulteert in mooiere, maar ook betere gebouwen.”

Merckt
Prins is binnen het kantoor verantwoordelijk voor een aantal projecten. Eén van deze projecten is Merckt. Merckt wordt een elegant en kwalitatief hoogwaardig gebouw met een uitdagend en vernieuwend programmatisch aanbod. Een gebouw dat Groningen een nieuwe impuls geeft en als verbindend element fungeert tussen de Grote Markt, Nieuwe Markt, Poelestraat en Oosterstraat. “Ik kom zelf uit Friesland en heb architectuur gestudeerd in Groningen. Ik heb voor mijn studie 5 jaar in Groningen gewoond. Ik ken de stad dus goed. Dat maakt het natuurlijk heel bijzonder om samen met het team op kantoor aan dit project op de Grote Markt te mogen werken!’’

“Samen met Mensenborgh en een groot team van adviseurs hebben wij het plan bedacht. We komen allemaal uit Groningen en vonden dat op deze plek een gebouw moest komen voor de stad en zijn stadjers. Dat was dan ook ons uitgangspunt. Enerzijds wilden we een woonprogramma ontwikkelen voor de ‘lucky few’ die op deze geweldige plek een appartement kunnen bemachtigen. Anderzijds wilden we een uniek horecaconcept neerzetten dat een bijdrage levert aan iedereen in Groningen.”

Comfortabel wonen
Met Merckt wordt er een bijzondere woonlocatie aan de stad toegevoegd. Het plan kent een divers en flexibel woonprogramma met ca. 20 appartementen verdeeld over 6 verdiepingen. “Alle appartementen hebben een mooie oriëntatie op de Grote Markt, Nieuwe Markt, Poelestraat of Oosterstraat. Daarnaast heeft elk appartement een eigen buitenruimte. Van binnen verschillen de appartementen. We hebben gemerkt dat grotere appartementen meer in trek zijn dan kleinere. We hebben daarom het gebouw zo ontworpen dat er veel flexibiliteit mogelijk is. Potentiële kopers kunnen hun wensen met ons bespreken en wij gaan dan kijken of het te realiseren is. Als iemand bijvoorbeeld een hele grote woonkeuken wil, dan kan dat. Er is veel mogelijk!”, aldus Prins.

Aan de oostzijde van het dak komt een majestueus penthouse. Dit appartement op de zesde verdieping is letterlijk en figuurlijk de kroon op het woondeel van Merckt.

Uniek horecaconcept
Powerhouse Company en Mensenborgh waren het erover eens dat de plint (de begane grond) actief en publiek toegankelijk moest zijn. “Wij hebben Patrick Beijk bij dit project betrokken. Hij is eigenaar van onder andere Mr. Mofongo, The Dog’s Bollocks en Chaplin’s Pub en doet al jarenlang toffe dingen. Samen met Patrick zijn wij gaan brainstormen over wat er op deze unieke plek moest komen. Gezamenlijk hebben wij toen het concept voor de exploitatie van de Food Merckt en de rooftopbar ontwikkeld”, aldus Prins.

De Food Merckt wordt een permanent marktplein waar de totaalbeleving van eten en drinken centraal staat. In de Food Merckt wordt naast gegeten en gedronken, ook bier gebrouwen. In de kroon van het gebouw wordt een verbinding gelegd met de begane grond door middel van een rooftop bar. Het dakterras brengt een bijzondere plek, met zicht op de Grote Markt, terug in de stad.

Grote winnaar
Op de vraag waarom Merckt de uitgeschreven prijsvraag heeft gewonnen antwoord Prins: “Ik denk dat het komt omdat we heel goed antwoord hebben gegeven op de vraag vanuit de gemeente. Zij wilden graag een gebouw zien dat de Oostwand afmaakt en aansluit op de stad eromheen. Maar ook zijn veel mensen enthousiast geworden over het programma dat erin komt. Het horecaconcept is uniek, helemaal op deze toplocatie. Het wordt écht een gebouw voor stadjers!”

Architectuur
Het plan van ontwikkelaar Mensenborgh werd door de jury geprezen vanwege de rijkheid en detaillering, en ook op duurzaamheid scoort het plan hoog. “Het is een ingetogen gebouw, maar straalt toch veel rijkdom uit. We wilden een mooi en gedetailleerd gebouw ontwerpen met duurzame en kwalitatief goede materialen. Dat is goed gelukt. Merckt krijgt een royale, hoge plint met mooie hoge bogen. Deze bogen in de plint refereren naar de stad. Het horecagedeelte gaat ook heel gaaf worden met verschillende hoogteniveaus.

Wat mogen we verwachten?

“Een prachtig gebouw met heel veel comfort midden in de stad. We hebben heel goed nagedacht over het feit dat als je midden in het centrum woont, je ook écht ‘binnen’ wilt zijn als je in huis bent. Je moet je dus wel kunnen afsluiten van de stad. We gaan daarom gebruik maken van hele goede kwaliteit gevels die geluid tegenhouden. Ook komen er hoogwaardige installaties in het gebouw, waardoor we een comfortabel binnenklimaat creëren. Het gebouw gaat voldoen aan hele hoge standaarden van comfort.”

Prins vervolgt: “Wat ook bijzonder is, is de snelheid van het project. Wij zijn momenteel intensief in gesprek met de gemeente om het plan verder te ontwikkelen. De bedoeling is om van het zomer te beginnen met bouwen. De oplevering volgt naar verwachting in het najaar van 2018. Dat is in de architectuur heel snel!”

Geïnteresseerd in Wonen in Merckt? Volgt hier het nieuwbouwproject en word op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen!