Sinds 1880 bouwt VDM Woningen hoogwaardige, duurzame en energiezuinige woningen. Met een vestiging in Drogeham en Amersfoort, realiseert VDM Woningen jaarlijks circa 200 tot 250 woningen volgens het beproefde VDM-bouwsysteem. Jan van der Meer is directeur bij VDM Woningen. Hij vertelt waar het bedrijf voor staat en wat er bijzonder is aan het VDM-bouwsysteem. Ook vertelt hij meer over het nieuwbouwproject Meeroeverslaan in Meerstad die binnenkort bij ons in verkoop komt.

Hoogwaardig, duurzaam en energiezuinig bouwen met VDM Woningen

Voorstelrondje
“Wij zijn een innovatieve en  duurzame bouwer waar de wensen van de klant centraal staan”, vertelt Jan van der Meer. Met ongeveer 135 medewerkers bouwt VDM Woningen huizen voor particulieren, woningbouwcorporaties, ontwikkelaars en heeft een eigen planontwikkelingsafdeling. “Onze woningen worden gekenmerkt door een degelijke bouwkwaliteit en met hoogwaardige materiaalgebruik. Daarnaast is iedere woning energiezuinig, duurzaam, milieuvriendelijk en biedt deze een gezond binnenklimaat.”

Het VDM-bouwsysteem
Het VDM- bouwsysteem bestaat uit houtskeletbouw en wordt gemaakt in de zogenaamde prefab bouwmethode met een traditionele uitstraling. De korte bouwtijd, beperkte belasting van het milieu en omgeving door minder transportbewegingen, het voorkomen van problemen op de bouwlocatie door een strak georganiseerde planning en hierdoor het kostenvoordeel zijn de belangrijkste motivaties voor VDM Woningen om gebruik te maken van deze prefab bouwmethode.

“Bij prefab bouwen worden de wanden, vloeren en daken in onze fabriek naar de specificaties van de klant geprefabriceerd. Deze kwalitatief hoogwaardige onderdelen worden in één dag wind- en waterdicht gemonteerd op de bouwplaats, waardoor vocht geen kans krijgt.”

Duurzaam en energiezuinig
Door de hoge isolatiewaarde en het unieke verwarmingssysteem is iedere VDM-woning energiezuinig, duurzaam en milieuvriendelijk. “Onze woningen zijn standaard uitgerust met een aantal energiecomponenten. Voor onze woningen geldt standaard een EPC-eis van 0.4, maar wij kunnen ook woningen bouwen met een EPC-waarde van 0.” Een EPC van 0 wil zeggen dat de energie die nodig is om een woning comfortabel te houden zelf wordt opgewekt door de in de woning aanwezig zijnde installaties, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Daarnaast kiezen projectontwikkelaars, overheden en netbeheerders door de toenemende onzekerheid over het aardgas en de klimaatdiscussie steeds vaker voor wijken zonder gasleidingen. “Wij bouwen veel woningen die gasloos zijn . Het komt tegenwoordig vaak voor dat de klant geen gas in de woning wil of dat de gemeente geen gas in een nieuwbouwproject aanlegt. Een voorbeeld hiervan is Meerstad.”

Aardbevingsbestendig
Veel woningen in de provincie Groningen zijn onvoldoende bestand tegen aardbevingen veroorzaakt door de gaswinning in het Groningerveld.  De woningen van VDM Woningen kunnen aardbevingsbestendig worden gebouwd. Ook is houtskeletbouw van nature, mede dankzij de lichte materialen, relatief aardbevingsbestendig.

Jan van der Meer vertelt: “Wij hebben inmiddels diverse aardbevingsbestendige woningen opgeleverd. Momenteel zijn wij bezig met 35 woningen in uitvoering en voorbereiding in het aardbevingsgebied.

Projecten
Doordat VDM Woningen voor zowel de projectmatige als de particuliere markt bouwt, zijn de projecten waar VDM Woningen zich mee bezig houdt erg divers. “Wij kunnen één woning realiseren voor een particulier, maar ook project groottes van 100 woningen bouwen.  Momenteel zijn wij bezig met nieuwbouwprojecten in Ten Boer, Bedum en Sappemeer. Daarnaast bouwen wij vijf particuliere woningen in het aardbevingsgebied.”

Meeroeverslaan in Meerstad
VDM Woningen is projectontwikkelaar van Meeroeverslaan in  Meerstad. Dit nieuwbouwproject bestaat uit negen riante vrijstaande woningen in de wijk Meeroevers. De woningen zijn fraai gelegen tussen de Meeroeverslaan en de Kwelvaart en combineren alle  elementen die Meerstad zo populair maakt: water, groen en ruimte. Jan van der Meer vertelt wat deze woningen bijzonder maakt: “Dit is een project met individuele woningen. Er zijn veel opties mogelijk en kopers kunnen hun woonwensen kenbaar maken. Hierdoor wordt elke woning uniek.  De woningen zijn daarnaast gasloos en aardbevingsbestendig.” In januari 2017 begint VDM Woningen met de bouw van de eerste drie woningen aan de Meeroeverslaan in Meerstad. Er zijn nog een aantal woningen te koop.

Wilt u meer informatie over dit unieke nieuwbouwproject?
Kijk op onze website voor meer informatie en plan een nieuwbouwgesprek in.