Als gevolg van gaswinning komen in Noordoost-Groningen aardbevingen voor. Aardbevingsbestendig bouwen is daarom nodig en tevens een uitkomst voor inwoners van aardbevingsgebieden. Er zijn echter nog veel woningen in Groningen onvoldoende bestand tegen aardschokken. VDM Woningen maakt daarom gebruik van een bouwsysteem dat bestaat uit houtskeletbouw. Binnenkort krijgen wij drie projecten van VDM Woningen in verkoop die volgens deze zogenaamde prefab bouwmethode worden gebouwd.

Nieuwbouwprojecten van VDM Woningen in aantocht

Projecten
Momenteel is VDM Woningen onder andere bezig met nieuwbouwprojecten in Sappemeer, Meerstad en Harkstede. Daarnaast zijn ze in het aardbevingsgebied nog plannen aan het voorbereiden voor de bouw van woningen in Bedum, Baflo, Ten Post, Leens, Oldehove, Ten Boer. De volgende drie projecten komen binnenkort bij ons in verkoop:

IJsbaanlocatie Sappemeer:
De woningen in dit plan dienen een Scandinavische uitstraling te hebben. De architecte van VDM, Roana Plugge, heeft zich voor deze woningen laten inspireren door een vikingschip, waarbij de romp fungeert als dak en je ziet de verticale lijnen van het zeil terug in de gevels. De woningen zijn dusdanig ontworpen dat mensen kunnen kiezen voor straat- of tuingericht zonder dat dit afbreuk doet aan de gevels. Het ontwerp werd door de welstandscommissie goedgekeurd met daarbij een compliment aan de architecte voor haar ontwerp.

Meeroevers Meerstad:
Meeroeverslaan fase 2 bevat 9 royale vrijstaande woningen op zeer ruime kavels gelegen aan de Kwelvaart. De energiezuinige en gasloze woningen zijn fraai ontworpen door architect Dennis Heins van Toeck uit Drachten. Meerstad is niet zomaar een woongebied. Het is een plek waar mensen het gevoel hebben dat ze op vakantie zijn. Iedere dag weer. Genieten van de bijzondere natuurlijke omgeving.

Hoofdweg Harkstede:
Binnenkort komt dit project in verkoop. Dit project bestaat uit 18 woningen in het centrum van Harkstede.

Houtskeletbouw
Maar wat is nou kenmerkend aan de woningen van VDM Woningen? Jan van der Meer, directeur bij VDM Woningen, vertelt: “Onze woningen worden gekenmerkt door een degelijke bouwkwaliteit en met hoogwaardig materiaalgebruik. Daarnaast is iedere woning energiezuinig, duurzaam, milieuvriendelijk en biedt deze een gezond binnenklimaat.” Het bouwsysteem van VDM Woningen bestaat uit houtskeletbouw en wordt gemaakt in de zogenaamde prefab bouwmethode met een traditionele uitstraling. De korte bouwtijd, beperkte belasting van het milieu en omgeving door minder transportbewegingen, het voorkomen van problemen op de bouwlocatie door een strak georganiseerde planning en hierdoor het kostenvoordeel zijn de belangrijkste motivaties voor VDM Woningen om gebruik te maken van deze prefab bouwmethode.

Aardbevingsbestendig
Maar een ander groot voordeel wat houtskeletbouw met zich meebrengt is aardbevingsbestendigheid. Dat weet men in Groningen ook na 75 aardbevingsbestendige VDM-woningen. “Wij zien dat houtskeletwoningen heel goed passen in deze tijd van duurzaamheid. Hout is een natuurproduct en zorgt voor een gezond woonklimaat met uitstekende isolerende werking”, aldus Jan van der Meer. Zowel particuliere als projectmatige opdrachtgevers (woningcorporaties, investeerders, gemeentes) benaderen VDM Woningen in verband met hun aardbevingsbestendige woningen. VDM Woningen neemt de formaliteiten die hier mee gemoeid zijn uit handen van de opdrachtgever en draagt zorg voor de administratieve en financiële afwikkeling tussen opdrachtgever en de NAM.

Interesse in één van deze nieuwbouwprojecten? Houd dan onze website en Facebookpagina in de gaten!