Steeds meer kopers, ook starters, zien weer kansen op de woningmarkt. Een toenemend aantal mensen is actief op zoek naar een huis, zo blijkt uit de laatste funda Index. Ook neemt het aantal mensen dat wil verkopen nog steeds toe. Is dit het moment om je slag te slaan?

Beweging op de huizenmarkt

Aantal bezichtigingen neemt toe
Funda heeft in het afgelopen kwartaal onderzoek gedaan naar het vertrouwen, de plannen en het gedrag van kopers en verkopers op de woningmarkt. Waar kopers eerder nog afwachtend waren, zien we sinds begin dit jaar weer een toename in het aantal contactaanvragen van gemiddeld negen naar elf mensen per koophuis.

Wijzelf zien vooral bij de huizen onder de vijf ton weer meer bezichtigingsaanvragen dan een aantal maanden geleden. Boven de vijf ton lijkt het aantal bezichtigingen ook wat toe te nemen, en de prijzen te stabiliseren. In Groningen wordt ook nog steeds overboden, maar hysterische overbiedingen van een ton komen niet meer voor. Het gaat nu eerder om een paar duizend euro.

Nieuwe realiteit voor starters
Volgens onze hypotheekadviseur Klaas Schippers hebben kopers lang gewacht op een kans en gaan zij nu steeds meer over tot actie. Zoals starters, die actief werden nadat ze de huizenprijzen zagen dalen. Voor hen is het een ingewikkelde tijd geweest vanwege de onzekerheid rondom de stijgende rente en inperking van de jubelton, waardoor zij minder mogelijkheden hadden om aan extra geld te komen. En de rentestand is nog steeds hoog. Aan deze nieuwe realiteit moeten starters nog wel wennen. Zij zien dat het kopen van een huis er niet goedkoper op wordt. Daarnaast zijn de huurprijzen op dit moment hoog. Voor volgend jaar zijn er nieuwe plannen aangekondigd voor de huurmarkt en de verwachting is dat het aanbod met een huurprijs tussen de 1000 en 1750 euro per maand zal dalen. Dat zal voor nog meer mensen een reden zijn om een huis te willen kopen.

Vertrouwen onder verkopers neemt af, maar ze verkopen wél
Door de ontwikkelingen op de woningmarkt zijn verkopers iets minder positief gestemd dan in de voorgaande maanden. Dat sentiment is voornamelijk te verklaren door de zichtbare daling in de huizenprijzen. Dat geeft onzekerheid. Vooral mensen die wachten op een nieuwbouwhuis zijn geneigd om nu alvast te verkopen, omdat ze bang zijn dat de waarde van hun huis verder zal gaan dalen. De meeste verkopers hebben echter de oude woning al langere tijd geleden gekocht, waardoor er nog wel sprake is van overwaarde.

Met een realistische verkoopstrategie zijn er door de nog altijd grote vraag genoeg potentiële kopers en valt er nog verkoopwinst te behalen. Tel daarbij op dat een deel van de nieuwe hypotheek tegen het oude rentetarief kan worden afgesloten (lees meer over de verhuisregeling).

Bron: Onderzoek Funda eerste kwartaal 2023

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden