Steeds vaker krijgen we de vraag of het verstandig is om eerst te verkopen en dan pas een andere woning aan te kopen. In dit artikel zoomen we nader in op die vraag.

Beperken verhuisrisico's

Waar het ‘vroeger’ gewoonte was om eerst de eigen woning te verkopen en vervolgens op zoek te gaan naar een andere woning, is dat in de overhitte woningmarkt van de afgelopen jaren heel snel omgeslagen. Eerst de eigen woning verkopen gaf het risico dat er niet tijdig een andere woning gekocht werd en daarom veranderden veel mensen de volgorde. Eerst aankopen en vervolgens verkopen.

De overwaarde op de eigen woning werd door een overbruggingsfinanciering alvast beschikbaar gesteld om te investeren in de nieuwe woning. Na verkoop van de ‘oude’ woning werd vervolgens de hypotheek in één keer afgelost. Meestal kon door een hogere overwaarde dan verwacht, de nieuwe hypotheek ook nog verder verlaagd worden.

Omdat woningen op dit moment langer te koop kunnen staan en overbieden niet langer 'de standaard' is, verwachten veel mensen dat het scenario van eerst aankopen en vervolgens verkopen niet meer de meest logische volgorde is. Het tegendeel is echter waar, die systematiek werkt nu nog steeds. Er zijn echter wel een aantal aandachtspunten om financiële risico’s te voorkomen.

Waarde woning 
Het is belangrijk om van tevoren goed te weten wat de huidige woning bij verkoop kan opleveren. Om daar achter te komen kan vrijblijvend de waarde ingeschat worden door een makelaar. Ook kan een verkoopmakelaar een indicatie geven van de verkoopsnelheid van je woning.

Marge voor tegenvallers 
Om de te overbruggen overwaarde te bepalen houden wij rekening met tien procent marge op de verkoopwaarde. Daarmee kan het om het risico van een tegenvaller worden opgevangen. Op die manier ben je minder afhankelijk van de marktontwikkelingen.

Dubbele lasten 
Een andere factor om rekening mee te houden is de periode van dubbele lasten. In de periode tussen de aankoop van een nieuwe woning en de verkoop van de oude woning, bestaan de maandlasten tijdelijk uit de oude hypotheek, de nieuwe hypotheek én de overbruggingshypotheek.  In onze adviezen houden we daar rekening mee door die dubbele lasten inzichtelijk te maken, net als de betaalbaarheid daarvan.

Eerst verkopen 
Kies je ervoor om toch eerst je huis te verkopen, dan geeft dat in ieder geval zekerheid over de overwaarde. Het is daarbij goed om rekening te houden met de nog steeds krappe woningmarkt. Ook nu is de vraag nog steeds groter dan het aanbod en het risico om niet tijdig een andere woning te kunnen vinden blijft daardoor aanwezig. Om de kansen op een volgende woning te vergroten, is de hulp van een aankoopmakelaar zeer aan te bevelen!

Verhuisregeling 
Als de huidige woning eerst verkocht wordt, is het ook belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden van de hypotheekverstrekker in het kader van de verhuisregeling. Heb je de rente de afgelopen jaren (opnieuw) voor langere tijd vastgelegd, dan kan het financieel heel aantrekkelijk zijn om die rente mee te verhuizen. Geldverstrekkers hebben daar vaak wel een termijn aan gebonden. Laat je daarover goed inlichten om teleurstellingen of tijdsdruk te voorkomen.

Wil je weten welke keuze het beste bij jouw situatie past? Plan dan een kosteloze en vrijblijvende afspraak in!

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden