Als consument zijn we steeds zelfredzamer, ook op financieel gebied. Bij het kopen van een huis kunnen de volgende vragen door je hoofd schieten: heb ik een hypotheekadviseur nodig voor het afsluiten van een hypotheek, of kan ik dat ook zelf? En als je het door een adviseur laat doen, doe je dat dan bij de (eigen) bank of via een onafhankelijk adviseur? Wat zijn de na- en voordelen en hoe zit het met de kosten?

Waarom onafhankelijk hypotheekadvies?

Wat doet een hypotheekadviseur voor je?

Een hypotheekadviseur helpt je bij het maken van de juiste keuzes. Je financiële situatie wordt samen met je doorgenomen en je krijgt een advies wat past bij jouw wensen en doelstellingen. Daarnaast spart de adviseur met je over de mogelijkheden die je hebt, zodat je weet dat je uiteindelijk juist gefundeerde keuzes maakt. Het advies en de keuzes worden vastgelegd in een adviesrapport, zodat je ook later nog eens kunt lezen waarom je een bepaalde keuze gemaakt hebt. Ook regelt de adviseur de aanvraag van je hypotheek: de benodigde documenten worden door de adviseur verzameld, gecontroleerd en doorgestuurd naar de hypotheekverstrekker. Ook neemt de adviseur de hypotheekofferte met je door en zorgt dat alle benodigde informatie uiteindelijk bij de notaris terechtkomt.

Zelf je hypotheek regelen

Bij sommige geldverstrekkers is het ook mogelijk om helemaal zelf de hypotheek af te sluiten. Dit noemt men 'execution only'. De geldverstrekker voert dan alleen je wensen uit en geeft hierbij geen enkel  advies. Voordat je zelf aan de slag kunt met het afsluiten van een hypotheek, zal je een hypotheektest moeten doen. Door het beantwoorden van enkele vragen wordt getoetst of je voldoende financiële kennis hebt om de hypotheek zelf te regelen en of deze vorm van hypotheek regelen bij jouw persoonlijk situatie past. Hoe complexer je situatie, des te groter de adviesbehoefte kan zijn.

De kanttekeningen bij deze vorm zijn: Je moet zelf veel onderzoek doen. Je moet dus goed helder hebben of je wel/geen NHG neemt en wat je doet met de overlijdensrisico- en woonlastenverzekering. Dit vergt enig uitzoekwerk, kennis en rekenvermogen en dat is lang niet voor iedereen weggelegd naast bijvoorbeeld een baan, druk leven en kinderen. Het aanbod van hypotheken is bij deze variant overigens nog vrij beperkt.

Het voordeel van dit systeem is uiteraard dat de kosten lager zijn dan wanneer je een hypotheek afsluit via een hypotheekadviseur.

Hypotheek via een adviseur van een bank

Als je naar een bank gaat voor het afsluiten van een hypotheek, dan zal de adviseur ongeveer hetzelfde doen als een onafhankelijk adviseur. Een groot verschil is echter de keuze tussen de verschillende hypotheken; die is zeer beperkt. De bank waar je zit, zal alleen de eigen hypotheek promoten. Het advies kan dan wel heel goed zijn, maar je weet niet of je de beste hypotheek, tegen de laagste maandlasten aangeboden krijgt. Om zeker te weten bij welke bank je het beste je hypotheek kunt afsluiten, zal je bij verschillende banken langs moeten gaan. Het voordeel van deze variant is wederom het kostenplaatje. In de meeste gevallen betaal je minder voor een hypotheek via de bank, dan via de onafhankelijk adviseur. Voor een compleet overzicht zal je echter wel zelf meerdere partijen moeten raadplegen (en dat kost uiteraard tijd).

Hypotheek via een onafhankelijke adviseur

Een onafhankelijke adviseur haalt je veel werk uit handen. De onafhankelijke adviseur denkt actief mee met jouw situatie en je toekomst, kan de juiste vragen stellen om de best passende hypotheek te achterhalen en ook welke eventuele verzekeringsoplossingen nodig zijn om jouw doelen te halen. De onafhankelijke adviseur kan bemiddelen voor vele geldverstrekkers, waardoor hij voorstellen kan maken en deze met elkaar kan vergelijken. Hierdoor hoef je dus niet zelf verschillende geldverstrekkers te bezoeken. De adviseur vergelijkt en beoordeeld de voorstellen niet alleen op rente, maar ook op de voorwaarden. De lening met de laagste rente hoeft namelijk niet de beste hypotheek voor jou te zijn! Na het afsluiten van de hypotheek zorgt de hypotheekadviseur ervoor dat er gedurende de looptijd van je hypotheek, periodiek contact is om eventuele veranderingen in je financiële situatie, wensen of doelstellingen te bespreken. Mocht het nodig zijn, dan kan de hypotheek daarop aangepast worden, zodat die bij je blijft passen.

Welke optie is het beste?

Een goed hypotheekadvies is niet eenvoudig. Als je niet thuis bent in de materie, dan is een foutje snel gemaakt. En een klein foutje in je hypotheek kan grote financiële gevolgen hebben. Daarom is het meestal raadzaam om de hulp van een hypotheekadviseur in te schakelen.
Execution only is goedkoper, maar eigenlijk alleen passend bij mensen met voldoende kennis op het gebied van hypotheken. Staar je dus niet blind op de kosten van het advies. Een lagere rente en een goed advies zijn op termijn veel meer waard dan lage (eenmalige) advieskosten bij het afsluiten van een hypotheek. Goed advies kost geld, maar kan op langere termijn ook geld besparen.

Mocht je weinig tijd hebben om je hypotheek te regelen, dan is de onafhankelijke adviseur een goede partner voor je, er wordt je veel (denk)werk uit handen genomen. Zo kan jij je bezig houden met het uitzoeken van de inrichting van je nieuwe huis!

Hoe zorg je dat jij de best passende hypotheek krijgt? Vraag Klaas!