U heeft een nieuwe woning gekocht (of bent van plan dit te doen) en staat nu voor de vraag of u uw huidige huis gaat verkopen of verhuren? In deze tijd overwegen veel mensen die wat geld over hebben om hun huis te verhuren, gezien de lage spaarrentes en de grote vraag naar huurwoningen. Bij het bepalen van een antwoord op de vraag of u uw huis moet verkopen of verhuren adviseren wij u de volgende overwegingen mee te nemen:

Verhuren of verkopen?

Wat is financieel gezien de beste keuze?
In de eerste plaats is het verstandig te kijken naar het financiële effect van verkopen ten opzichte van het verhuren van uw woning of appartement. Het is een afweging die te maken heeft met de te verwachten verkoopprijs van nu versus de verkoopprijs van de woning na een aantal jaren verhuur. Ook is het belangrijk een inschatting te maken van het rendement dat u kunt verwachten bij verhuur (ten opzichte van het rendement dat u elders kunt behalen met uw spaargeld). Belangrijke factoren zijn de verwachting van huizenprijzen, de verwachte opbrengsten van verhuur en de kosten (en inspanning) die met de verhuur van uw woning gemoeid gaan. U kunt onze verhuurspecialist vragen een verhuuropname te verzorgen. Daarmee weet u welke huurinkomsten uw woning kan opleveren.

Bent u het type voor een vastgoed belegging?
Bent u het type voor het beleggen in vastgoed? Als u investeert in vastgoed, dan moet u dat doen met een zakelijke insteek:  denk als een investeerder en handel als een ondernemer. Uw afwegingen moeten in de eerste plaats gericht zijn op een positieve business case in plaats vanuit emotie. Als er bijvoorbeeld langere tijd leegstand is, er zijn problemen met een huurder of u komt te staan voor onverwachte schadeposten, dan is zakelijk handelen noodzakelijk.

Bestudeer vooraf wat verhuren inhoudt
Hoewel woningverhuur de naam heeft dat het gemakkelijk geld verdienen is, kan dat in de praktijk tegenvallen. Ondanks dat u veel kunt uitbesteden aan bijvoorbeeld een verhuurmakelaar, zult u echt verschillende zaken zelf moeten aanpakken. Doe uw huiswerk, voordat u tot verhuren overgaat. zodat u weet waar u aan begint.

Kunt u de woning of het appartement gunstig financieren?
Heeft u het vermogen om de huurwoning gunstig te financieren? Als u een dure externe lening of hypotheek moet afsluiten om de woning aan te houden, is verhuur wellicht niet zo gunstig. Maar als u eigen vermogen inbrengt of u kunt een lening afsluiten tegen gunstige voorwaarden, dan is verhuur een zeer goede investering. Sommige investeerders maken bijvoorbeeld gebruik van de gunstige hypotheekvoorwaarden op hun eigen woning. In plaats van aflossen verhogen ze juist hun hypotheek op basis van de overwaarde van hun huis.

Kunt u uw geld lange tijd missen?
Kunt u de investering in een tweede woning voor een lange termijn missen? Als u geld "vastzit in stenen" is het lastig om dit snel beschikbaar te krijgen in het geval u het onverwacht snel nodig heeft. Als u dan een woning moet verkopen, kan dat zeer ongunstig zijn. Zeker als u de woning in verhuurde staat moet verkopen.

Bestudeer de fiscale implicaties voor uw situatie
Als u een huis verhuurt, dan kan dat consequenties hebben voor uw belastingaangifte. Zo geldt bijvoorbeeld dat de tweede woning wordt gezien als box 3-vermogen. U betaalt daarover dus vermogensbelasting. De inkomsten uit verhuur worden echter niet aangemerkt als inkomen - dus u betaalt daarover geen inkomstenbelasting. Advies is daarom: bestudeer voordat u een woning gaat verhuren welke fiscale implicaties dat heeft voor uw situatie. Heeft u daar hulp bij nodig? Denk dan aan onze onafhankelijke financieel adviseur Klaas Schippers. Klaas is tevens financieel planner en denkt met plezier met u mee om voor u de best passende oplossingen te bedenken.

En? Wat gaat u doen?
Een huis verkopen of verhuren is een grote beslissing. Neem de tijd om de voor- en nadelen in kaart te brengen. Het blijft hoe dan ook een belegging, wat beteken dat u een onzekerheid houdt over hoe het in de toekomst gaat uitpakken. Voor hulp en advies kunt u terecht bij ons team Verhuur & Vastgoedbeheer.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden