De positie en vooruitzichten van starters op de woningmarkt zijn voor het eerst in lange tijd verbeterd. Het aantal Nederlandse starters op de woningmarkt dat een huis kan kopen, is in drie maanden tijd gestegen met maar liefst 55%.

Verbeterd sentiment onder starters

Uit onderzoek (onder 1.026 Nederlanders tussen 22 en 35 jaar oud zonder koopwoning) komt onder meer naar voren dat 17% van alle starters op de woningmarkt verwacht dat zij in de komende 12 maanden hun eerste huis kunnen kopen. Niet minder dan een kwart van de ondervraagden verwacht zelfs dat hun starterspositie op de woningmarkt het komende kwartaal verder zal verbeteren.

Dit is een duidelijke trendbreuk met de voorgaande jaren, toen het vertrouwen onder starters onafgebroken daalde. Waardoor komt het dat starters zoveel positiever zijn terwijl de huizenprijzen niet zijn gedaald en de hypotheekrente is gestegen?

Aantal hypotheekaanvragen toegenomen
Hoewel het totaal aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning beduidend minder hard steeg dan we in de afgelopen tijd gewend waren, zien we het aantal aanvragen onder starters wel toenemen. Hypotheekadviseurs zagen het aantal hypotheekaanvragen van jonge huizenkopers met maar liefst 17% groeien in vergelijking met de laatste vijf maanden van 2021.

Ook dat is een duidelijke kentering ten opzichte van voorgaande kwartalen: toen was er toen juist sprake van een flinke daling van het aantal aanvragen in dezelfde leeftijdsgroep.

Hoe is deze nieuwe situatie ontstaan?
De gespannen arbeidsmarkt helpt mee. Jonge huizenkopers kunnen sneller een baan vinden, wat de vooruitzichten op een betaalbare woning eveneens vergroot. Door de stijgende hypotheekrente ondervinden jonge huizenkopers ook iets minder concurrentie. Doordat starters op de huizenmarkt minder concurrentie ondervinden, worden zij minder vaak gedwongen ver boven de vraagprijs te bieden.

Blijvende ondersteuning voor starters
Er zijn verschillende actuele regelingen waarmee starters hun kansen op de woningmarkt zien vergroten. De zogenoemde jubelton is bijvoorbeeld nog tot het einde van dit jaar geldig. Daarnaast is de overdrachtsbelasting voor huizenkopers tot 35 jaar afgeschaft en ook de geldende opkoopbescherming helpt de kansen op de woningmarkt voor starters te vergroten.

Het percentage waarmee gemiddeld wordt overboden zien we voor het eerst in lange tijd afnemen. Desondanks is het voorlopig nog echt wel heel belangrijk om starters een steuntje in de rug te blijven geven. Dit alleen al omdat het gemiddelde hypotheekbedrag van starters begin dit jaar €318.000 euro bedroeg, een stijging van 10% ten opzichte van een jaar eerder.

Zelf starter op de woningmarkt en geen idee hoe kans te maken op een fijn huis? Neem contact met ons op voor een oriënterend gesprek. We helpen graag verder!

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden