In dit blog geven we slimme tips over het verbeteren van je woning. We vertellen je bijvoorbeeld welke mogelijkheden er zijn om je energiekosten te verlagen én de waarde van je woning te laten stijgen. Ook slim en duurzaam investeren? Lees dan even verder.

Slimme woningverbetering

Weet je niet zeker of je je huis wilt verbouwen of toch wilt verhuizen, welke investeringen het meest rendabel zijn of hoe het zit met energiebesparende voorzieningen? Wij geven je inzicht in slim investeren in je woning waardoor jij weet welke investeringen écht lonen.

Verhuizen of verbouwen?
Een van de eerste stappen bij het upgraden van je woning is het bepalen of je moet verhuizen of verbouwen. Het antwoord hangt af van verschillende factoren, waaronder je budget, persoonlijke behoeften en de huidige staat van je woning. Als je verhuist naar een nieuwe koopwoning, betaal je notariskosten, makelaarscommissies en verhuis- en renovatiekosten. Verbouwen kan financieel aantrekkelijker zijn als je al een woning hebt en je deze wilt aanpassen aan je veranderde behoeften. Maar, welke verbouwingen zijn dan het meest rendabel?

Energiebesparende voorzieningen
Investeren in energiebesparende voorzieningen wordt steeds populairder en niet zonder reden! Het directe voordeel hiervan is namelijk een verlaging van je energierekening en ook nog eens verbetering van je wooncomfort. Neem bijvoorbeeld goed geïsoleerde ramen: ze zorgen voor een constante temperatuur in huis en dus voor minder kou in de winter en minder warmte in de zomer. Bovendien zijn er vaak subsidies en rentekortingen beschikbaar. Klaas, onze onafhankelijke hypotheekadviseur kan jou daarover meer vertellen.

Dit soort investeringen bestaan onder andere ​​uit de installatie van zonnepanelen, dubbele beglazing of verbeterde isolatie. Het rendement op deze investeringen komt niet alleen tot uiting in lagere energiekosten, maar ook in de waarde van je woning. Een woning met een hoger energielabel, is aantrekkelijker voor toekomstige kopers én zorgt voor waardestijging van je huis.

Keuken en sanitair
Keukens en badkamers zijn belangrijke ruimtes in je woning, maar ze zijn ook erg smaakgevoelig. Over het algemeen leiden de investeringen in deze ruimtes niet tot een aanzienlijke waardevermeerdering vergeleken met de investering zelf. Ga maar eens na: een nieuwe badkamer van €25.000 gaat geen €15.000 meer opleveren. Als je je keuken en sanitair wilt upgraden, doe dit dan vooral voor je eigen comfort en woongenot.

Een uitzondering is een eventuele tweede badkamer bij een woning met minimaal vier slaapkamers. Dit kan de waarde van je woning verhogen en is het overwegen waard als je de ruimte hebt.

Het vergroten van de woonoppervlakte
Het vergroten van het woonoppervlak is een investering die meestal waardevermeerderend is. Denk aan een uitbouw, dakkapel of dakopbouw. Ook het ombouwen van een externe bergruimte, zoals een tuinhuis tot kantoor of atelier, kan de waarde van je woning verhogen. Bij het vergroten van het woonoppervlak is het belangrijk om de juiste verhouding tussen buitenruimte en woonoppervlak te behouden. De prijs per vierkante meter voor het bijbouwen of opbouwen is vaak aanzienlijk lager dan de gemiddelde koopsom per vierkante meter voor een bestaande woning.

Wat past bij jou?
Als jij je woning ziet als een investeringsobject, maak je andere keuzes dan wanneer je woning voor nu en de komende jaren een fijne en comfortabele plek om te wonen is. Als je twijfelt over welke keuzes het beste bij jou en jouw woning past, overweeg dan om een ​​professional te raadplegen voor een logisch en onderbouwd advies op basis van jouw wensen.

Investeringen in je woning kunnen niet alleen de woonkwaliteit verbeteren, maar ook een slimme financiële zet zijn. Kies verstandig en zorg ervoor dat je investeringen op de lange termijn renderen, of je nu voor besparing, extra ruimte of meer comfort in je eigen woning gaat. Behoefte aan advies? Vraag hier een vrijblijvend gesprek aan met een van onze makelaars of financieel adviseur.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden