Een glas-in-loodraampje, rode dakpannen, plafond ornamenten en een erkertje voor het huis. Typische kenmerken van een authentieke jaren '30 woning. De hang naar de romantiek van vroeger blijkt nog steeds uit de onverminderde populariteit van een jaren ‘30 woning. Maar waarom willen we zo graag terug naar vroegere tijden? En waarom spreekt de architectuur nog altijd zoveel mensen aan?

Jaren ‘30 woning blijft populair, maar waarom eigenlijk?

Kenmerken
Een jaren ‘30 huis kenmerkt zich door zijn karakter, sfeer en degelijke stijl. De jaren '30 bouwstijl wordt ook wel Amsterdamse School genoemd. Bij deze bouwstijl ligt de nadruk op horizontale lijnen. Kenmerken van een jaren ‘30 woning zijn onder meer de bijzondere vormgeving van kozijnen, brede dakoverstrekken, gedetailleerd gevelmetselwerk, een entree met luifel, omlopende dakgootconstructies, hoge plafonds, paneeldeuren en glas-in-lood ramen.

Sfeer
In de 17e eeuw was het bezit van een huis in de grachtengordel een statussymbool voor de geslaagde burger, nu geldt dat voor een jaren ’30 woning. Welvarende burgers uit de hogere middenklasse die buiten de stad wilden wonen was dan ook de doelgroep voor deze wijken. Ze doen denken aan de ‘goeie ouwe tijd’ en juist dat nostalgische maakt de woningen zo populair. Erkers, de ornamenten van de plafond, de ronde vorm van de voordeur. Allemaal kenmerken die deze woningen zo sfeervol maken. Ook geven authentieke details cachet aan een woning, zoals de twintig centimeter hoge plinten.

Kwaliteit
Uiteraard zijn die hoge plafonds, paneeldeuren en ramen met glas-in-lood prachtig. Maar naast dat jaren ‘30 woningen prachtig zijn, zijn ze ook degelijk. Jaren ‘30 woningen zijn gebouwd in een tijd dat kwaliteit belangrijker was dan kwantiteit. Voor de oorlog gebruikte men kwalitatief sterke materialen in de bouw. De kozijnen werden bijvoorbeeld van de vettige houtsoort Amerikaans grenen gemaakt. Als het houtwerk goed is onderhouden staat er een prachtige, geconstrueerde woning. Dat soort huizen komt niet vaak voor en deze schaarste zorgt voor de enorme belangstelling.

Nieuwbouw
Juist die schaarste zorgt ervoor dat er in Nederland steeds meer nieuwbouwhuizen gebouwd worden in ‘jaren-30-stijl’. En het lijkt erop dat bouwers met de ‘jaren-30-stijl’een gat in de woningmarkt hebben gevonden. Het blijkt voor veel mensen een betaalbare manier om aan een sfeervolle, ruime en onderhoudsarme woning te komen.

Klik hier voor ons aanbod van woningen in jaren ’30 stijl!

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden