Met ingang van 1 januari 2023 wordt het biedlogboek voor NVM makelaars verplicht. Met het biedlogboek is inzichtelijk hoe het bieden op een huis is gegaan. Dat biedlogboek is na afloop van het biedingsproces toegankelijk voor alle betrokken partijen (verkopers, makelaars en bieders). Doel ervan is om het biedingsproces transparanter te maken.

Het biedlogboek

Het biedlogboek is een automatisch, digitaal bijgehouden overzicht van alle biedingen die zijn gedaan op een woning. In het biedlogboek staat de tijd, bedrag en een bieder ID. Met deze informatie kunnen alle betrokken partijen precies zien welke bieder wanneer welk bod heeft gedaan en op welk moment. Omdat het bieden anoniem mogelijk is, wordt er een bieder ID aangemaakt. Nadat het biedproces is afgesloten wordt het biedlogboek vrijgegeven. Hierin staan álle biedingen digitaal gelogd, zodat het hele traject te beoordelen is en inzichtelijk is dat alles volgens de regels is gegaan.

Wij zijn heel benieuwd hoe u, verkoper en/of bieder, deze nieuwe tool gaat ervaren. We horen het graag!

Invoering biedlogboek
In 2023 wordt het biedlogboek verplicht voor makelaars die zijn aangesloten bij NVM, Vastgoedpro en VBO. Dat was onderdeel van het ‘Verbeterplan Transparant Koopproces’.

Daarnaast wordt door minister De Jonge van het ministerie van Huisvesting en Ruimtelijke Ordening gewerkt aan een wettelijke verplichting van het biedlogboek. In deze wet worden standaarden vastgelegd die voor alle makelaars gaan gelden.

“Een huis kopen komt met een grote financiële verplichting voor veel mensen. Daarom moeten ook de regels voor iedereen duidelijk zijn. Zodat het proces transparant is en er geen ruimte is voor niet-integer handelen. Dit verbeterplan is een goede en noodzakelijke stap die de branche zet. De koper of verkoper van een huis moet kunnen vertrouwen op een eerlijk en transparant koopproces.” Aldus minister De Jonge.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden