In de huidige woningmarkt is het iets makkelijker een huis te kopen dan 2 jaar geleden. Er staan meer woningen te koop en de huizenprijzen zijn iets gedaald Een huis kopen is in de huidige woningmarkt iets makkelijker dan twee jaar geleden, toen de markt oververhit was. Er staan meer huizen te koop en de huizenprijzen zijn iets gedaald. Twijfel je of je nu beter eerst je oude huis kunt verkopen, voor je iets nieuws koopt? Met onderstaande informatie helpen we je graag de beste keuze te maken.

Eerst verkopen en dan kopen, of..?

Begin 2021 wilde nog ongeveer de helft van de doorstromers eerst een nieuw huis kopen vóór zij hun oude huis zouden verkopen (bron: funda Index 2021). Mede hierdoor raakte de markt op slot. Op dit moment zegt nog maar één op de vier doorstromers dat zij eerst willen kopen.

Voor verkopers is de markt nog altijd relatief gunstig. Het hangt echter wel af van de prijscategorie waarbinnen ze verkopen en ook het energielabel bepaalt meer dan ooit in hoeverre een huis interessant is voor een koper. Uit de meest recente indexcijfers van Funda blijkt dat de vraag naar huizen tussen de €300.000,- en €400.000,- toeneemt en dat huizen in het midden- en hogere segment nu minder gewild zijn.

Als je twijfelt of je eerst wil kopen of verkopen, lees dan onderstaande informatie. Mogelijk helpt het je de juiste keuze te maken. Kom je er niet uit? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Dan bespreken we met kennis en kunde jouw persoonlijke situatie.

Eerst kopen, dan verkopen

Heb je al een huis op het ook en wil je die niet aan je neus voorbij laten gaan?

Voordeel: tijd- en geldbesparing
Met de sleutels van je nieuwe huis in handen weet je zeker dat je geen tijdelijke woonplek hoeft te zoeken en dan je maar 1 keer hoeft te verhuizen. Dat scheelt een hoop tijd en geld (denk aan verhuiskosten, huurwoning en eventuele opslag van je inboedel). Moet er nog geklust worden aan je nieuwe huis? Dan heb je daar alle tijd voor als je besluit om later te verkopen of de overdracht van je oude huis op een voor jou gunstig moment af te spreken.

Nadeel: dubbele maandlasten
Als je je eigen huis minder snel verkoopt dan gedacht dan zit je mogelijk langer dan je had verwacht met dubbele maandlasten. Laat je hierover goed informeren. De verkoopmakelaar kan een adequate inschatting geven van de verkoopsnelheid van je huis en je hypotheekadviseur geeft inzicht in hoe lang je eventueel de dubbele maandlasten kunt betalen.

Gevolgen voor je hypotheek
De overwaarde van je oude huis wil je natuurlijk weer gebruiken voor het betalen van je nieuwe woning. Zolang je oude huis nog niet is verkocht is er een overbruggingshypotheek nodig. Voor deze hypotheekvorm geldt echter vaak een hogere rente en zijn je maandlasten dus hoger. Het advies van je hypotheekadviseur helpt je hierin de beste keuze te maken.

Verhuur van je oude woning
Dubbele woonlasten kun je mogelijk beperken door je huis tijdelijk te verhuren. Let er in dit geval wel op dat de hypotheekrente van het verhuurde huis niet meer aftrekbaar is. Ook heb je toestemming van je hypotheekverstrekker nodig om te mogen verhuren. Daarnaast worden er strengere regels gesteld aan het huurcontract. Laat je hierbij ook adviseren door de verkoopmakelaar.

Risico beperken via ontbindende voorwaarde
Het is mogelijk om in de koopakte van je nieuwe huis als ontbindende voorwaarde op te nemen dat de koop niet doorgaat als voor een bepaalde datum je eigen woning nog niet is verkocht. Daarmee bouw je als koper een boel zekerheid in, maar het heeft ook invloed op je positie tijdens de onderhandeling ten opzichte van eventuele andere kopers die deze voorwaarde niet stellen.

Eerst verkopen, dan kopen

Het klinkt in eerste instantie voor velen de beste keus om eerst je eigen huis te verkopen voordat je een ander huis aankoopt. Je weet dan precies hoeveel geld je te besteden hebt en je kunt daarmee gericht op zoek naar een ander huis. Het maakt je onderhandelingspositie als koper bovendien sterker en je voorkomt dubbele woonlasten, onder meer omdat je geen (dure) overbruggingshypotheek hoeft af te sluiten. Alleen maar voordelen, lijkt het…

Tussenhuis
Heb je voor de overdracht van je oude huis nog niet een ander huis gevonden? Dan moet je wellicht op zoek naar een tijdelijke huurwoning. Kijk in dat geval wat de extra kosten voor een dubbele verhuizing met zich meebrengt. Daarnaast is het vinden van een huurhuis tegenwoordig net zo min eenvoudig als het vinden van een koopwoning.

Ontbindende voorwaarde
Ook als verkoper kun je als voorwaarde stellen dat de verkoop alleen doorgaat als je binnen een bepaalde periode zelf een ander huis hebt gevonden. Zo’n voorwaarde maakt je huis misschien wel iets minder aantrekkelijk voor potentiële kopers, dus overleg dit met je makelaar om deze voorwaarde op meest passende manier op te nemen in het koopcontract.

Keuzes maken doen je samen
Het inwinnen van advies als je er – ook na het lezen van bovenstaande – niet uitkomt of je nu eerst moet kopen of verkopen, is altijd verstandig. Onze ervaren aan- en verkoopmakelaars weten hoe het is om aan zowel de ene als de andere kant van de tafel te zitten. Zij helpen je dan ook met plezier en kennis van zaken.

(Bron: Funda)

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden