Dit zijn de opvallendste ontwikkelingen van het afgelopen kwartaal:- De woningmarkt kantelt verder van een verkopers- naar een kopersmarkt - De concurrentie op de woningmarkt is gehalveerd, wel zijn er regionale verschillen - Kopers hebben weer meer vertrouwen, maar zijn nog afwachtend - Verkopers zien dat de markt minder gunstig voor hen wordt, maar zetten verkoopplannen wel door

De helft minder concurrentie voor huizenkopers

Minder concurrentie voor kopers
De oververhitting op de woningmarkt is echt ten einde. We zien dat de markt steeds meer kantelt van een verkopersmarkt naar een kopersmarkt. Wie nu een woning koopt, heeft de helft minder concurrenten dan begin vorig jaar. Toen waren er gemiddeld twaalf geïnteresseerden per huis, nu gemiddeld zes. Hoewel de concurrentie overal daalde, zijn er nog wel regionale verschillen. Zo is de concurrentie in de Randstad nog steeds hoger dan in bijvoorbeeld Zeeland en Noord-Brabant. Ook Groningen is nog altijd populair: daar was de concurrentie afgelopen kwartaal zelfs het hoogst van Nederland.

Huis kopen voor een prikkie?
Ondanks de kanteling van de markt is de vraag nog steeds groter dan het aanbod en zijn de huizenprijzen – hoewel gedaald – nog steeds hoog. Een huis kopen voor een prikkie zit er dus niet in.
We zien dan ook dubbele reacties op de afkoelende markt. Het vertrouwen onder kopers stijgt, maar ze blijven nog afwachtend, terwijl het vertrouwen onder verkopers daalt. Deze ambivalentie past bij de grote onzekerheden van dit moment, met een flinke druk op de economie, hoge inflatie, stijgende rente en energieprijzen die door het dak gaan. Nu een deel van de kopers afwachtend is, zijn de kansen op een woning – voor wie de financiering haalbaar is – een stuk beter in vergelijking met de afgelopen jaren. Kanttekening hierbij is wel dat veel mensen niet de woning kunnen vinden die zij zoeken.’

Vooruitzichten
Een jaar geleden werd het vertrouwen van kopers en verkopers in de woningmarkt nog bepaald door het beperkte aanbod en de lage rente. Op dit moment zien we dat het sentiment beïnvloed wordt door de economische situatie en de hoge rente. We zien en lezen echter ook positieve berichten. Bijvoorbeeld dat er ruim een kwart meer hypotheekaanvragen zijn gedaan door jonge huizenkopers ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden (bron: NRC, 7 februari 2023). De kansen voor starters om een passend huis te vinden zijn dus flink gestegen!

Het aantal verkopers dat de huidige markt gunstig vindt om te verkopen daalt, maar dat weerhoudt hen er niet van om te verkopen. Sterker nog: het aantal mensen dat van plan is een huis te verkopen, steeg ten opzichte van vorig kwartaal en is zelfs 6 procentpunten hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Zo’n 25% van de ondervraagden in het onderzoek denkt dat de markt over zes maanden nog steeds gunstig is voor verkopers.

(Ver)koopplannen?
Is het slim om nu toe te slaan of is het beter om je (ver)koopplannen nog even uit te stellen?

Het antwoord daarop hangt onder meer af van hoe de woningmarkt in jouw buurt zich verder gaat ontwikkelen. Natuurlijk kunnen wij je met kennis en kunde helpen de juiste beslissing te nemen. Neem vandaag nog contact met ons op via 050-8533733 of info@pandomo.nl.

Bron: Funda en NRC febr. 2023

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden