U heeft hoogstwaarschijnlijk al gehoord over het plan voor de ombouw van de zuidelijke ringweg. Omdat de ombouw bijna van start gaat, vinden wij het een goed moment om u te informeren over dit plan. Want wat houdt dit plan precies in? En wat heeft dit bijvoorbeeld voor gevolgen voor de nieuwbouwprojecten die in Groningen-Zuid komen? Wij leggen het uit.

Aanpak Ring Zuid; wat gaat er gebeuren en wat zijn de gevolgen?

Aanpak Ring Zuid
De zuidelijke ringweg is zo’n twaalf kilometer lang en loopt dwars door de stad Groningen, ongeveer van Hoogkerk naar Euvelgunne. De weg is belangrijk voor het verkeer van en naar de stad, maar ook voor het verkeer dat Groningen passeert. De gemeente, de provincie en het Rijk hebben nu samen een plan gemaakt voor de ombouw van de zuidelijke ringweg. Dat plan heet Aanpak Ring Zuid. Het plan zorgt ervoor dat het verkeer vlotter doorstroomt en dat alle bestemmingen in de stad beter bereikbaar worden. De weg wordt beter ingepast in de omgeving, wat de leefbaarheid verbetert. De weg wordt ook veiliger ingericht.

Combinatie Herepoort
De aanpak van de zuidelijke ringweg (2017-2021) wordt uitgevoerd door Combinatie Herepoort. Peter Westera, directeur van Combinatie Herepoort geeft aan dat het plan niet alleen zorgt voor een betere bereikbaarheid, maar ook voor veel extra werkgelegenheid in het Noorden. “Als regio komen we hier sterker uit”, aldus Peter Westra.

Wat gaat er veranderen?
De zuidelijke ringweg krijgt een aantal nieuwe op- en afritten, om het verkeer sneller de stad in en uit te kunnen voeren. Zo komt er een nieuwe, directe verbinding voor verkeer dat vanuit het westen de Groninger binnenstad in en uit wil. Er verdwijnen ook enkele op- en afritten, in het hart van het plangebied. Hier komt de ringweg over een afstand van 1100 meter ondergronds te liggen. Momenteel doorsnijdt de uit de jaren zestig daterende ringweg een bos (het Sterrebos) en de woonwijk de Oosterpoort.

Het Zuiderplantsoen
Bovenop de weg komen drie brede viaducten, ook wel ‘deksels’ genoemd. Op de deksels komt een nieuw park: het Zuiderplantsoen. Het eeuwenoude Sterrebos maakt deel uit van dit grote nieuwe groengebied. De wijken ten noorden en ten zuiden van de ringweg (zoals de Oosterpoortbuurt, De Linie, de Herewegbuurt en Helpman) worden hier weer aan elkaar verbonden en krijgen nieuwe fiets- en wandelverbindingen.

Gevolg nieuwbouwprojecten
Nieuwbouwprojecten die vlakbij het Zuiderplantsoen gebouwd gaan worden zijn Engelse Park en Kempkensberg. Doordat de ombouw tussen de Hereweg en het Oude Winschoterdiep verdiept wordt aangelegd, verdwijnt de ringweg hier uit het zicht. Dit zorgt niet alleen voor een beter uitzicht (op het nieuwe Zuiderplantsoen), maar ook voor minder verkeerslawaai. Daarnaast moet het plan zorgen voor een beter bereikbare stad en regio, voor nu en voor toekomstige generaties. Dat betekent dat de weg meer verkeer moet kunnen verwerken. Daarom krijgt de weg extra rijstroken en andere op- en afritten. Zo kunt u straks gemakkelijker bijvoorbeeld MartiniPlaza en het Martini Ziekenhuis bereiken. Ook verdwijnen de verkeerslichten op het Julianaplein, zodat u dit plein sneller kunt passeren.

Voorbereiding
Combinatie Herepoort is achter de schermen druk bezig met de voorbereidingen van de ombouw van de zuidelijke ringweg. Omgevingsmanager Bert Kramer geeft aan dat ondanks alle maatregelen hinder onvermijdelijk is. “Daar willen we open over zijn. Iedereen in de stad gaat het merken, of je nu automobilist bent, fietser of direct omwonende. We moeten er samen doorheen”, aldus Bert Kramer.

Wilt u meer weten over het plan voor de ombouw van de zuidelijke ringweg? Op de website van Aanpak Ring Zuid vindt u alle informatie.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden