Wanneer je op het punt staat een woning te kopen zijn er verschillende aandachtspunten. In deze lijst lichten we de 10 belangrijkste aandachtspunten uit en maken we het proces van een woning kopen duidelijk.

10 dingen over aankoop

1. Begin bij het begin, wat zijn de woonwensen en hoe maak je die concreet?
2. Zorg voor een goede voorbereiding
3. Wat kan een aankoopmakelaar voor u betekenen?
4. Wat is het verschil tussen een gerichte aankoop en zoekopdracht?
5. Een NVM-Makelaar moet zich aan de erecode houden. Wat houdt dat in?
6. Wanneer ben je in onderhandeling?
7. Wanneer is de koop definitief?
8. Wie zijn er betrokken bij de koop en wat zijn de rollen?
9. Onderzoeksplicht, wat is dat?
10. Eerst huidige woning verkopen? Of eerst een nieuwe woning vinden?
  
1. Begin bij het begin, wat zijn de woonwensen en hoe maak je die concreet?
Keuze voor een woning is persoonlijk en veelal voor de lange termijn. Daarom is het goed om de situatie over 5 -of misschien 10- jaar in te beelden en daar rekening mee te houden. Bij het kiezen van een woning komen zowel emotionele als praktische zaken aan bod. De bouwstijl en het bouwjaar bepalen bijvoorbeeld grotendeels de sfeer en het aantal vierkante meters bepaalt of het toereikend is voor uw (toekomstige) gezinssituatie. Wanneer de wensen voor de woning duidelijk zijn heeft u de eerste stap gezet. Vervolgens zult u de locatievoorkeur moeten bepalen, zoekt u een rustige locatie of moet er juist iets gebeuren? En het liefst in een wijk met veel jongeren, gezinnen met kleine kinderen of van alles wat? Met deze woonwensen kunt u aan de slag! Op zoek naar het juiste huis op de juiste plaats.  
 
2. Zorg voor een goede voorbereiding
Wie op woningjacht gaat, kan het beste eerst langs bij een erkende hypotheekadviseur. Die kan u helpen te bepalen hoeveel u kunt en wilt lenen. Een onafhankelijke hypotheekadviseur geeft u advies op maat en brengt eventueel de risico’s voor u in kaart.
 
3. Wat kan een aankoopmakelaar voor u betekenen?
Een woning kopen is geen dagelijkse routine. Daarom is het nuttig als iemand goed advies kan geven over de huidige woningmarkt, bouwkundige aspecten, ontbindende voorwaarden, gemeentelijke bepalingen en het uitbrengen van een scherp, maar realistisch openingsbod.
 
De makelaar ontzorgt, u hoeft enkel naar de emotionele aspecten te kijken; voelt het goed en wilt u hier wonen. De makelaar kijkt voor u naar de praktische zaken.
 
4. Wat is het verschil tussen een gerichte aankoop en zoekopdracht?
Een aankoopmakelaar kunt u inzetten voor zowel gerichte aankoop als een zoekopdracht. Bij een gerichte aankoop schakelt u de makelaar in op het moment dat u een tweede bezichtiging plant of gaat onderhandelen. Kortom vanaf het moment dat u behoefte heeft aan de hulp van de makelaar. Bij een zoekopdracht wordt de makelaar eerder ingeschakeld. Samen met de makelaar kunt u uw eisen, wensen en voorkeuren op een rijtje zetten en de haalbaarheid daarvan bespreken door het opstellen van een woningprofiel. Op basis van dit profiel gaat de makelaar actief op zoek naar de geschikte woning voor u.
 
5. Een NVM-Makelaar moet zich aan de erecode houden. Wat houdt dat in?
Makelaars die zijn aangesloten bij de NVM handelen volgende de erecode. Dat houdt onder andere in dat een makelaar nooit voor zowel verkoop- als aankoopklant werkt. Meer over de NVM erecode leest u hier.
 
6. Wanneer ben je in onderhandeling?
De onderhandeling start wanneer de verkoper een tegenvoorstel doet op het openingsbod, of wanner er uitdrukkelijk gezegd wordt dat de onderhandeling is gestart.
 
Dat komt omdat de verkopende makelaar altijd eerst het bod aan zijn opdrachtgever voorlegt, tenzij daar andere afspraken over zijn gemaakt. Samen met de verkoper zal de makelaar beslissen hoe op het bod gereageerd wordt. Stel nu dat er veel bezichtigingen gepland staan, dan kan de verkoper nog even wachten met reageren op het bod. Misschien dat er nog andere mensen ook een bod uitbrengen. Er is geen vaste termijn waarbinnen op een bod gereageerd moet worden.
 
De verkoper hoeft niet persé met de eerste bieder in onderhandeling te gaan. De verkoper kan bij meerdere bieders kiezen hoe de onderhandelingen worden aangegaan.
 
7. Wanneer is de koop definitief?
Accepteert de verkoper uw bod, dan wordt de koopovereenkomst opgesteld. Uw makelaar loopt de koopovereenkomst met u door om te zien of alle gegevens kloppen.
 
Uw makelaar let hierbij in het bijzonder op de koopsom, de opleverdatum, de ontbindende voorwaarden en de lijst van zaken die de verkoper in de woning achterlaat. Is alles in orde, dan paraferen u en de verkoper de koopovereenkomst. Alleen een door beide partijen ondertekende koopovereenkomst is geldig.
 
De koopovereenkomst gaat naar de notaris en u heeft vervolgens een wettelijke bedenktijd van drie dagen. Binnen deze tijd kunt u alsnog afzien van de aankoop. Doet u dit niet, zijn de financiën rond en vormen ook eventuele andere ontbindende voorwaarden geen obstakel meer, dan vindt op de afgesproken opleveringsdatum de overdracht plaats bij de notaris.
 
8. Wie zijn er betrokken bij de koop en wat zijn de rollen?
In het proces van een woning aankopen zijn er verschillende personen die gedurende het traject in beeld komen:
- Verkoper; de eigenaar van de woning, hij/zij beslist of de koop van de woning doorgaat.
- Verkopend makelaar; de verkopend makelaar handelt voor de verkoper en behartigt zijn/haar belangen. Een verkopend makelaar handelt nooit voor verkoper én koper.
- Aankoop makelaar; u kunt een makelaar inschakelen om uw droomhuis te zoeken via een zoekopdracht of inschakelen als adviseur bij een gerichte zoekopdracht.
- Bouwkundige; om narigheid te voorkomen is het goed een bouwkundige keuring uit te voeren. Gebreken kunnen hoge kosten met zich meebrengen, het is dus goed het zekere voor het onzekere te nemen.
- Taxateur; Een taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon. Deze persoon schat de waarde van de woning. Uit de taxatie komt een taxatierapport dat gebruikt wordt voor aan- en verkoopbeslissingen. Daarnaast is het taxatierapport noodzakelijk voor het verkrijgen van een hypotheek.
- Notaris; de ondertekende koopakte en alle relevante stukken gaan naar de notaris. Zodra de notaris de koopakte heeft ontvangen, stelt hij een datum en een tijdstip vast voor het ondertekenen van de akte van levering. Een aantal dagen voor de levering krijgt u van de notaris een concept van de leveringsakte en een nota van afrekening. Op de dag van levering gaat u met uw makelaar naar de notaris.
 
9. Onderzoeksplicht, wat is dat?
Wie een huis gaat kopen, wil natuurlijk geen 'kat in de zak' aantreffen. Een bezichtiging is veel meer dan 'even kijken' in een leuk huis. Zeker bij een tweede bezichtiging is het goed opletten. De verkoper is verplicht de koper te informeren over zaken die van belang kunnen zijn. Ernstige of onverwachte gebreken, zoals een lekkage, behoren daartoe. Dit geldt niet voor gebreken die zichtbaar zijn voor de koper. Van de koper wordt verwacht dat hij/zij de staat van de woning onderzoekt. Bijvoorbeeld als het gaat om kozijnen die zichtbaar verrot zijn, of scheuren in muren. De verkoper hoeft de koper daar niet uitdrukkelijk op te wijzen.
 
Gebreken die bij de bezichtiging kunnen worden  ontdekt , kunnen later niet als verborgen gebrek worden benoemd en zijn voor rekening van de koper. De onderzoeksplicht geldt ook voor juridische aspecten. Een goed voorbeeld daarvan zijn erfdienstbaarheden, zoals een recht van overpad.
 
10. Eerst huidige woning verkopen? Of eerst een nieuwe woning vinden?
Zodra het besluit ‘tijd voor een nieuwe woning’ genomen is, kan het zomaar snel gaan. Maar voor de zoektocht op Funda start is het goed om terug te gaan naar punt 2 in deze lijst. Zorg voor een goede voorbereiding, nodig een makelaar uit voor een waardeverklaring van uw woning en bespreek de mogelijkheden met een hypotheekadviseur. De makelaar kan u adviseren op gebied van de verwachte verkooptijd, aan de hand daarvan kunt u beslissen wanneer u op zoek gaat naar een nieuwe woning.
 
Komt uw droomhuis op uw pad voordat u überhaupt besloten heeft te  willen verhuizen? Schakel ook dan een makelaar in, met jarenlange ervaring kan hij u adviseren over te nemen beslissingen.