Een eigen huis kan volledig gefinancierd worden met een hypotheek. Toch heeft u ook eigen geld nodig bij het kopen van een huis. De bijkomende kosten kunt u namelijk niet meenemen in een hypotheek. Om hoeveel geld dat gemiddeld genomen gaat laten we u hieronder zien.

Zoveel spaargeld is nodig voor aankoop huis

Een hypotheek is maximaal 100% van de waarde van een huis. Onder voorwaarden kan er een extra bedrag bij geleend worden voor het verduurzamen van het huis. Maar u heeft in ieder geval altijd spaargeld nodig. Hoeveel eigen geld er nodig is, is mede afhankelijk van uw leeftijd en de koopsom van de woning.

Met welke kosten moet er rekening worden gehouden? 
Onder sommige kosten komt niemand uit en andere kosten zijn optioneel. De grootste kostenpost voor huizenkopers is de overdrachtsbelasting. Deze bedraagt 2% van de koopsom. Kopers tot 35 jaar zijn echter vrijgesteld van deze heffing. Als voorwaarde geldt dan wel dat het aan te kopen huis niet duurder is dan €400.000. En kopers tot 35 jaar mogen slechts één keer gebruik maken van deze vrijstelling. De andere kosten die kopers dragen zijn:

  • Notariskosten (€1.000 tot €1.500)
  • Advies- en bemiddelingskosten financiering (rond € 2.500)
  • Taxatiekosten voor de hypotheek (rond € 800)

Daarnaast zijn er nog eventuele overige kosten:

  • Kosten voor een bankgarantie (garantie voor de waarborgsom) van €200 tot €400
  • Kosten aankoopmakelaar (rond € 3.000)
  • Borgtochtprovisie (voor hypotheek met NHG) dat 0,6% van het te lenen bedrag betreft
  • Bereidstellingsprovisie, als de geldigheid van de hypotheekofferte verlengd moet worden – ongeveer 0,25% per maand
  • Bouwkundige keuring (om de bouwkundige staat van het aan te kopen huis te achterhalen) - €300 tot €600

Totale kosten afhankelijk van koopsom 
De hoogte van de koopsom heeft ook effect op de hoogte van een aantal van bovengenoemde kosten. Dat geldt voor de overdrachtsbelasting, de taxatiekosten, maar bijvoorbeeld ook voor de borgtochtprovisie en de makelaarskosten. Vooral de overdrachtsbelasting is een zware last als u niet van de vrijstelling kunt profiteren. Bij het kopen van een huis van €300.000, betaalt u bijvoorbeeld € 6.000 aan overdrachtsbelasting.

Sparen lastig bij stijgende huizenprijzen
In de afgelopen jaren zijn de huizenprijzen dermate hard gestegen, dat er eigenlijk niet tegenop te sparen viel. Heeft u desondanks naast het benodigde bedrag voor de aankoopkosten nog extra spaargeld achter de hand, dan vergroot dat de kansen op een koopwoning. Kunt u bijvoorbeeld €300.000 aan hypotheek krijgen op basis van uw inkomen? Dan is het mogelijk een duurdere woning te kopen wanneer de rest van het benodigde bedrag via spaargeld wordt bekostigd. Het biedt eveneens de ruimte om te kunnen overbieden.

Bent u op zoek naar onafhankelijk hypotheekadvies? Maak dan vrijblijvend een afspraak met één van onze hypotheekadviseurs, Klaas of Miriam.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden