De afgelopen jaren hebben huiseigenaren weinig moeite hoeven doen om hun woning in waarde te laten stijgen. De laatste maanden lijkt de rek daar enigszins uit te zijn. In deze blog geven wij u tips om de waarde van uw huis te laten stijgen.

Woningwaarde verhogen doet u zo

De veranderende woningmarkt laat zien dat de woningprijzen stagneren en in sommige gevallen zelfs iets dalen. Dit gaat er op termijn voor zorgen dat huizen minder waard zullen worden. Het is dan ook zaak om hierop voor te sorteren. U wilt immers niet dat uw investering minder waard zal worden. Deze tips helpen u daarbij.

Vergroot het aantal vierkante meters
Een wellicht bekende manier om de waarde van een woning te laten stijgen is het vergroten van het woonoppervlak. Dit kan door een uitbouw aan het huis te bouwen of bijvoorbeeld een dakkapel te plaatsen. Deze investeringen renderen eigenlijk altijd. Dit komt niet alleen door het feit dat er extra vierkante meters zijn toegevoegd, maar ook doordat het huis er direct anders en veelal beter uitziet. Daarnaast zijn woningzoekers bereid extra te betalen voor het feit dat zij die verbouwing niet zelf meer hoeven doen.

Extra interieur in huis
Een (deels) ingericht huis levert over het algemeen meer op dan een niet-ingericht huis. Dit heeft zo zijn voor-en nadelen. Iemand die het interieur mooi vindt is veelal bereid hier extra voor te betalen. Maar is het interieur wat minder passend voor de koper, dan zal hij of zij hierdoor minder geld voor de woning willen betalen. Toch is het iets dat we altijd aanraden. Zo kan bijvoorbeeld voor verkoop van een huis al gekozen worden voor nieuw keukenapparatuur of bijvoorbeeld nieuwe rolgordijnen. Deze maken het huis completer en geeft het een nieuwe uitstraling en dat zal de potentiële koper ervan overtuigen er sneller in te trekken. Wel is het belangrijk bij keukenapparatuur te kiezen voor vertrouwde en bekende merken.

Verduurzaming van de woning
Verduurzamen van een woning is altijd een goed idee. Dit zorgt ervoor dat potentiële kopers gegarandeerd meer bieden voor de woning. Het is inmiddels zelfs bewezen dat een woning met energielabel A of B beduidend meer oplevert dan een woning met energielabel E. Verduurzaming levert potentiële kopers op de lange termijn ook weer geld op. Het overbieden op een huis doordat er duurzame investeringen zijn gedaan is dan ook een van de veiligste vormen van investeren in een huis voor een koper.

Knap de voorgevel op
De eerste indruk is een daalder waard en de gevel is het visitekaartje van de woning. Houd bij het opknappen van de voorgevel van uw huis rekening met de volgende, gemiddelde, prijzen:

  • € 13 per m2 voor kleine projecten, zoals voegen of impregneren.
  • € 25 per m2 voor duurzame projecten, zoals voegen én impregneren.
  • € 150 per m2 voor specifieke projecten, zoals het compleet vervangen van voegwerk of de gehele gevel.

Het opknappen van de gevel is een van de meest goedkope en doeltreffende manieren om de waarde van uw woning te verhogen. Mits de gevelrenovatie goed is uitgevoerd, kunt u rekening houden met een stijging van de totale woningwaarde van 5%.

Bespaartips
Wilt u een of meerdere van bovengenoemde verbeteringen aan uw huis zo voordelig mogelijk (laten) uitvoeren door de vakspecialist? Bekijk dan deze bespaartips:

Ontvang kwantumkorting
Voer het project uit samen met buren! Op deze manier bespaart u op voorrijkosten. Ook door het inschakelen van een lokale vakspecialist blijven de voorrijkosten beperkt.

Ga zelf aan de slag
Zoek bij ieder project uit wat u zelf zou kunnen doen. Wilt u de geven laten impregneren? Ontvet de gevel dan alvast zelf. Wilt u de zolder laten renoveren? Ruim dan eerst dr zolder op, zodat de specialist direct aan de slag kan.

Houd de elementen basic
Houd rekening met de smaak en behoeftes van eventuele toekomstige bewoners. Iedereen heeft weer andere voorkeuren. Wilt u de waarde van uw huis zoveel mogelijk verhogen? Zorg er dan voor dat de aanpassingen basic (qua kleur en materiaalkeuze) zijn. Daar zal niemand zich aan storen.

Weet u of het de investering waard is?
Het verbeteren van een woning voor verkoop gaat natuurlijk gepaard met kosten. Heeft u advies nodig of die investering terugverdiend kan gaan worden of wilt u weten of u de huidige overwaarde op uw huis hiervoor kunt inzetten? Onze verkoopmakelaars kennen de woningmarkt als geen ander en zullen u daarover zeker meer kunnen vertellen. Ook onze hypotheekadviseurs helpen u graag inzicht te geven in uw financiële mogelijkheden. Een afspraak met een van onze professionals is snel gemaakt. Bel of mail ons via 050-8533733 of info@pandomo.nl.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden