Er zijn weer een aantal nieuwe ontwikkelingen te melden rondom de invoering van het uitgebreide energielabel. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft besloten de tijdelijke maatregelen, die rond de nieuwe invoering golden, op te heffen. Zo gaat de advertentieplicht vanaf 1 januari 2022 weer gelden.

Woning verkopen of verhuren? Energielabel verplicht!
Door de coronacrisis was het lastig voor adviseurs om hun examens voor het energielabel te doen. Het tekort aan adviseurs dat hiervan het gevolg was, leidde tot lange wachttijden en hoge labelprijzen. Om de druk op de adviseurs te verminderen schortte het ministerie de handhaving op de advertentieplicht bij het te koop of te huur zetten van een woning op tot 1 januari 2022.

Daarnaast kwam er een overgangsregeling voor vakbekwaamheid van de energieadviseurs en kon de opname en registratie van een gebouw ook gedaan worden door een adviseur die de benodigde examens voor de opname gehaald heeft, maar nog niet het software-examen had gehaald.

Streefaantal bereikt

Inmiddels gaat het goed met de aantallen adviseurs. Momenteel zijn er 1.500 adviseurs aan de slag, waarmee het initiële streefaantal is bereikt. En na de piek in de zomer voor zowel de wachttijd voor een energieadviseur als voor de prijs voor het label, is de wachttijd inmiddels met 22% gedaald (naar 31 dagen) en de prijs gedaald met 7% naar gemiddeld €303,-.

Deze positieve ontwikkelingen zorgen ervoor dat de tijdelijke maatregelen zijn vervallen of op korte termijn gaan vervallen. Zo is de hierboven genoemde overgangsregeling voor vakbekwaamheid sinds 1 november beëindigd.

Wat betekent dit voor u?

Vanaf 1 januari 2022 is het energielabel van uw huis een verplicht onderdeel van de woningpresentatie bij verkoop of verhuur. 
Dit houdt in dat huiseigenaren verplicht zijn bij oplevering, verkoop of verhuur van een woning (of ander vastgoed) een definitief energielabel aan de koper te tonen. Eveneens is het verplicht om een geldig energielabel te vermelden in de advertentie waarin een woning (of ander vastgoed) te koop of te huur aangeboden wordt.

Oftewel, als uw woning te koop of te huur staat op Funda, onze website Pandomo.nl of op sociale kanalen te koop of te huur wordt aangeboden, dan zal het label erbij vermeld moeten worden. Het energielabel kunt u daarom het beste voorafgaand aan of aan het begin van het verkoop- of verhuurproces aanvragen. Zie voor meer informatie hierover ook www.rijksoverheid.nl.

Wilt u het energielabel aanvragen voor uw woning? Of een bestaand energielabel vernieuwen omdat uw woning energiezuiniger is gemaakt? Maak dan een afspraak met een energieadviseur. Deze adviseur zorgt dat u het juiste energielabel krijgt. Op Zoekuwenergielabel.nl kunt u controleren welk voorlopig energielabel uw woning heeft. Hier krijgt u een inschatting van het energielabel van uw huis op basis van gegevens als woningtype, oppervlakte en het bouwjaar.

Om een energielabel te krijgen, neemt u de volgende stappen:

  • Zoek een energieadviseur woningbouw op Centraal register techniek en vraag één of meerdere offerte(s) aan.
  • Bevestig de offerte en maak een afspraak met uw energieadviseur.
  • De energieadviseur neemt de woning ter plaatse op. Voor deze woningopname moet u aanwezig zijn. Zorg daarnaast dat u zoveel mogelijk informatie van de woning beschikbaar heeft, zoals bouwtekeningen en documentatie en facturen van verbetermaatregelen.
  • De energieadviseur berekent de energieprestatie en registreert deze. Hierna ontvangt u het afschrift van het energielabel. Komt u er niet uit? Dan kunt u contact opnemen met de Helpdesk Energielabel via telefoonnummer 0800-0808 of helpdesk@energielabel.nl.

U mag ons natuurlijk ook bellen/mailen voor meer uitleg of het regelen van de aanvraag van het energielabel. Dit kan via 050-8533733 of binnendienst@pandomo.nl.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden