Ook voor het komende nieuwe jaar staan er weer veranderingen gepland rondom hypotheken. Zo gaat de maximale hypotheekrenteaftrek verder omlaag en kunt u meer geld lenen als u een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) afsluit. Ook laten er nu al weten dat er wat gaat veranderen rondom de overdrachtsbelasting.Meer weten? Leest u dan even verder.

Wat verandert er in 2022 voor uw hypotheek?

Hypotheekrenteaftrek 2022
De hypotheekrenteaftrek daalt in 2022 opnieuw voor inkomens boven € 69.398. Die mogen nu nog 43% aftrekken bij hun belastingaangifte, maar volgend jaar is dat nog maar 40%. Hetzelfde geldt voor de aftrek van eenmalige kosten, zoals de afsluitkosten van de hypotheek. In 2023 gaat het tarief nog verder omlaag, naar 37,05%.

Maximale hypotheek 2022 met NHG
In 2022 kunt u voor een NHG-hypotheek maximaal € 355.000 lenen. Nu is dat nog € 325.000. Als u tegelijkertijd ook energiebesparende maatregelen meefinanciert, dan is de grens zelfs € 376.300. Verder dalen de eenmalige kosten die er voor de hypotheekgarantie betaald moeten worden. Nu bedragen die nog 0,7% van de lening, volgend jaar is dat 0,6%. Deze kosten mogen eenmalig als aftrekpost worden opgevoerd bij uw belastingaangifte.

Overdrachtsbelasting 2022
Kopers onder de 35 jaar die zelf in het huis gaan wonen, zijn ook in 2022 vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Voorwaarde is wel dat het huis niet meer dan € 400.000 kost én dat u nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van deze vrijstelling. Kopers ouder dan 35 die het huis zelf gaan bewonen, betalen 2% overdrachtsbelasting over de koopsom. Koopt u een huis om het te gaan verhuren? Dan betaalt u 8% overdrachtsbelasting.

Minder hypotheek bij private lease
Als u privé een auto least, heeft dat vanaf 1 april een groter negatief effect op de maximale hypotheek die u kunt afsluiten. Vanaf dan wordt het private leasecontract namelijk voor 100% geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Nu is dat nog 65%. In de praktijk betekent dit vaak dat een maximale hypotheek tienduizenden euro’s lager uitvalt.

Eigenwoningregeling
In de eigenwoningregeling staan de fiscale regels over de hypotheekrenteaftrek beschreven. De regeling verandert per 1 januari 2022 op enkele punten. Op die manier wil de overheid de regels eerlijker maken voor onder andere huiseigenaren van wie de partner is overleden. Een gedetailleerd overzicht van de verandering vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Erkend hypotheekadviseur

Bent u van plan om binnenkort een huis te kopen? Heeft u vragen over (het oversluiten van) een lopende hypotheek? Stel ze ons dan gerust! Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend onder de naam Erkend Hypotheekadviseur, zijn wij specialist op het gebied van hypotheken en andere financiële zaken. Wij adviseren u graag over alle mogelijkheden.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden