In een woningmarkt waar huizen snel en boven de vraagprijs worden verkocht worden vaker aankoopmakelaars ingezet. Dat ervaren we ook bij ons op kantoor. Ook wij kopen daardoor steeds vaker huizen aan voor onze opdrachtgevers. De aankoopmarkt groeit dan ook gestaag. In de praktijk blijkt dat ook vragen op te roepen. Het komt namelijk steeds vaker voor dat twee (of meer) aankoopklanten van ons gaan kijken bij hetzelfde huis. Voor u als koper is het goed te weten dat wij in alle gevallen eerlijk en transparant werken.

Voorkomen van belangenverstrengeling

Zodra makelaars met meerdere partijen bij hetzelfde object gaat kijken, kunnen de belangen van de ene aankoopklant vrij snel lijnrecht tegenover die van de andere aankoopklant komen te staan.

Het komt tegenwoordig met regelmaat voor dat er voor één woning meerdere aankoopklanten van ons belangstelling hebben. Elke klant krijgt dan van ons een eigen makelaar. Dat lossen we altijd intern op doordat we meerdere makelaars in dienst hebben. Om mogelijke belangenverstrengeling te voorkomen houden zij zich te allen tijde aan de geheimhoudingsplicht.

Daarentegen betekent het bezichtigen van een woning met meerdere kijkers nog niet direct dat er sprake is van tegengestelde belangen. Tegengestelde belangen zijn pas aan de orde zodra meerdere aankoopklanten bij ons aangeven een bod te willen doen op hetzelfde object.

Een ander risico op belangenverstrengeling is de volgende. Als een van onze aankoopklanten belangstelling heeft voor een woning die wij te koop aanbieden, dan kunnen wij deze woning niet aankopen voor onze aankoopklant. We mogen namelijk niet optreden als verkopend makelaar en aankopend makelaar voor één en dezelfde woning (het dienen van twee heren is bij wet verboden). Desgewenst kunnen wij wel altijd een collega makelaar vragen het aankooptraject van ons over te nemen. Op deze manier blijft u als aankoopklant verzekerd van goed en professioneel advies en begeleiding bij de aankoop van uw nieuwe huis.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden