Soms willen we wel verduurzamen, maar hebben we de financiële middelen niet om dat te realiseren. Daarom wil het kabinet renteloze leningen voor het verduurzamen van de woning gaan aanbieden aan de huishoudens met lage inkomens. Uit onderzoek zou blijken dat 15 tot 20 procent van de woningbezitters geen geld heeft om zijn huis te verduurzamen. Voor die groep zou een renteloze lening uitkomst kunnen bieden. Daarnaast wordt het subsidiebeleid versoepeld.

Verduurzamen eigen woning voor lage inkomens rentevrij

Voordelen
Verduurzamen moet volgens dit kabinet voor iedereen beschikbaar kunnen zijn. En waarom ook niet. Het verduurzamen van een woning levert veel voordelen op, waaronder een directe verlichting in de portemonnee. Echter, voordat daar het voordeel zichtbaar is, zal er eerst (veelal flink) geïnvesteerd moeten worden. En dat is voor heel veel huishoudens helaas niet haalbaar.

0 procent rente
Om het verduurzamen van de eigen woning te stimuleren en de klimaatdoelstellingen van 2030 te halen, wil minister Hugo de Jonge (Wonen) dat huizenbezitters met een laag inkomen aanspraak kunnen maken op een renteloze lening. De lening moet dan volledig gebruikt worden om duurzaamheidsmaatregelen voor de woning te kunnen treffen. De lening kan tegen 0 procent rente worden afgesloten en moet per 1 oktober van dit jaar beschikbaar worden gesteld.

De verwachte, maar nog niet vastgestelde inkomensgrens, zal vermoedelijk rond het modaal inkomen van € 38.000,- liggen.

Versoepelen subsidiebeleid
Naast het beschikbaar stellen van de renteloze lening, moet ook het subsidiebeleid worden versoepeld. Hierdoor kunnen de 15-20 procent van de woningbezitters die nu geen geld hebben om te verduurzamen toch hun woning isoleren, een hybride warmtepomp aanschaffen of hun gasfornuis inruilen voor een elektrisch exemplaar. 

De maatregelen moeten ervoor gaan zorgen dat meer mensen aan de slag kunnen met de isolatie van hun huis, de aanschaf van een (hybride) warmtepomp en/of een fornuis op elektriciteit. Zo wil De Jonge dat zo'n 2,5 miljoen woningen voor 2030 energiezuiniger zijn gemaakt. Ook voor verhuurders komen er andere regels, die woningcorporaties en verhuurders van huizen in de vrije sector ertoe moeten aansporen per 1 januari 2030 slecht geïsoleerde woningen onder handen te nemen.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden