Veranderingen (ver)huurdersmarkt
Om meer mensen met middeninkomens in de stad aan betaalbare huurwoningen te helpen, heeft minister De Jonge een wetsvoorstel met nieuwe puntentellingen voor huurwoningen naar buiten gebracht.
Het gaat erom dat er via een nieuwe puntentelling meer betaalbare huurwoningen beschikbaar komen. Het woningwaarderingsstelsel zal daarvoor aangepast worden. Dat stelsel wordt tot nu toe ingezet om de sociale huur te berekenen en loopt tot 142 punten. Het plan is om het puntensysteem op te rekken: het maximaal aantal punten gaat naar 187. Huizen tussen de 142 en 187 punten gaan maximaal 1000 euro per maand kosten.
Dat gaat gevolgen hebben voor huiseigenaren die nu een dergelijke huurprijs vragen, gebaseerd op een lager puntenaantal. Als de huurprijs verlaagd wordt, gaat dat ten koste va het rendement op de verhuurde woning. De verwachting is dat een deel van de particuliere huurwoningen verkocht zullen worden. Een afweging waarbij veel verhuurder ons om advies vragen.
Huurverhoging met ingang van april 2023
Door de wetswijziging is de toegestane huurverhoging in de vrije sector gekoppeld aan de loonontwikkeling, in geval die lager is dan de inflatie. De inflatie van december 2021 tot december 2022 was 9,7%. De loonontwikkeling in die periode was 3,1%. Daarom is de toegestane jaarlijkse huurverhoging in het kalenderjaar 2023 maximaal (3,1% + 1 =) 4,1% in de vrije sector.
Verhuuradvies
Meer weten over de gevolgen van het nieuwe wetsvoorstel voor de verhuur van jouw woning(en)? Neem dan contact op met ons team Verhuur & Vastgoedbeheer. Zij helpen je graag verder aan een duurzaam en persoonlijk verhuuradvies.