Raar? Komt u voor de financiering van uw woning, gaan ze praten over scheiden Dagelijks adviseren wij relaties over de financiering van hun woning. Dat kan zijn voor de aankoop of verbouwing van een woning. Maar ook in het kader van het zoeken naar mogelijkheden om de woonlasten te verlagen. Wij zien regelmatig verbazing bij onze klanten wanneer wij tijdens een hypotheekgesprek ook het onderwerp “echtscheiding” aanroeren. In dit artikel leggen we uit waarom wij dit onderwerp belangrijk vinden.

Scheiding en financiering

Financiering en aankoop hebben vergaande gevolgen

De financiering en aankoop van een woning hebben vaak over een lange periode belangrijke gevolgen. Zeker wanneer deze financiering en koop uit naam van twee personen plaatsvindt. Als Erkend Hypothecair Planner is het onze verantwoordelijkheid om u niet alleen over de hoogte van de rente en de voorwaarden te informeren . Belangrijker nog is dat wij onderzoeken of de lening ook op de lange termijn bij u past en blijft passen.

Hierbij staat voor ons de vraag centraal of, ongeacht welke veranderingen er in de toekomst kunnen plaatsvinden, de woonlasten toch betaalbaar voor u zullen blijven.

Vermogen gaat vermengen

Wanneer twee partners samen een financiering afsluiten om een woning te kopen, dan gaan delen van de vermogens van beide partners zich met elkaar mengen. Misschien dat de één meer eigen geld inbrengt om de woning te financieren dan de ander. Of dat de één meer inkomen heeft maar de ander meer tijd besteedt aan de verzorging van de kinderen. Ook kan het zijn dat de woning in waarde stijgt. Allemaal zaken die per individuele klant verschillen. Op zichzelf is dat helemaal niet erg. Maar op enig moment in de toekomst kan het wel belangrijk zijn dat hierover bij het aangaan van de financiering goede afspraken zijn gemaakt.

Echtscheiding is een reëel risico

Een op de drie huwelijken eindigt in een echtscheiding, dat zijn helaas de feiten. Wanneer dit het geval is moeten eer afspraken worden gemaakt over gezamenlijke woning. Hoe wordt de actuele waarde van de woning onderling verdeeld? Hoelang blijven beide partners aansprakelijk voor de hypotheekschuld? Wat is de situatie wanneer de ene ex-partner gedurende het huwelijk meer heeft bijgedragen aan de aflossing van de schuld dan de andere ex-partner? Zo maar enkele vragen die na veel scheidingen gesteld worden

Goede afspraken zijn nodig

Een ‘goede’ hypotheek is een hypotheek die ook bij onverwachte gebeurtenissen in de toekomst het mogelijk blijft maken dat je plezierig blijft wonen. Dat gaat niet vanzelf. Daarvoor moeten wij samen veel bespreken. Leuke én minder leuke onderwerpen. En daarom maken we het onderwerp ‘scheiding’ bespreekbaar tijdens onze adviesgespreken.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden