De Kubuswoningen van Rotterdam, het Eye filmmuseum Amsterdam of Museum de Fundatie in Zwolle. Het zijn stuk voor stuk opvallend vormgegeven panden die je veelal wel zult kennen. Holland Luchtfoto maakte een impressie van 15 bijzondere gebouwen in Nederland waarin maar liefst 3 keer een gebouw in Groningen genoemd wordt.

Opmerkelijke gebouwen

Natuurlijk vertellen we welke 3 gebouwen van Groningen dat zijn. In dit bijzondere rijtje staat op nummer 8 het Groninger Museum:

groninger-museum-1-346x230.jpg

Het Groninger Museum gebouw werd in 1994 geopend door koningin Beatrix en is tot op de dag van vandaag aanleiding voor discussie over moderne museumarchitectuur. Het Groninger Museum ligt aan de rand van de stad en tegenover het hoofdstation (dat eveneens vaak in de top 3 van meest aantrekkelijke treinstations is genoemd) op een historische locatie in het water. Het museum bestaat uit verschillende 'eilanden' die in het water liggen. Bijzonder is dat de ‘eilanden’ zijn opgedeeld in verschillende paviljoens die elk zijn ontworpen door verschillende ontwerpers.

Op nummer 11 van deze top 15 staat The Wall House #2:

wall-house.jpg

Aan de A.J. Lutulistraat 17, Groningen vind je Wall House #2. De woning is met zijn veelheid aan vormen, kleuren, interessante details, symbolen en betekenissen een echte bezienswaardigheid. Centraal in het gebouw staat een 18,5 meter brede en 14 meter hoge muur. Hieraan zijn de verschillende organisch vormgegeven ruimtes en woonvertrekken opgehangen. Wall House #2 is ontworpen door de Amerikaanse architect John Quentin Hejduk en is een exponent van de architectuur in de jaren 80 en 90, toen de stad zich als podium voor internationale postmoderne architectuur profileerde. Wall House #2 is te bezichtigen en is geopend op zaterdag en zondag van 12.00. tot 17.00 uur, in de periode van 30 maart t/m 2 november.

hekkensluiter op deze lijst is het gebouw van de GasUnie.

1344ea01b409edfcafc9ca481cb0ae82-futuristic-architecture-organic-architecture.jpg

Aan de zuidkant van onze stad staat het kantoorgebouw van de NV Nederlandse Gasunie. Het gebouw is 87 meter hoog en telt 17 verdiepingen. Bij de bouw waren de menselijke maat en het welbevinden van de mens in en rondom het gebouw de voornaamste uitgangspunten. Het is dan ook een goed voorbeeld van organische architectuur. Het in 1994 (het gebouw is dus alweer bijna 30 jaar oud!) opgeleverde kantoorgebouw is omgeven door het fraaie stadspark met veel waterpartijen en bossages.

In deze top 15-lijst wisselen klassieke en hypermodere ontwerpen elkaar af en dat maakt het naar onze mening ook zo'n aantrekkelijk geheel. Eens?

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden