Sinds de energieprijzen stijgen, zoeken we massaal naar alternatieven. Doordat we steeds warmere zomers ervaren lijkt het logisch te zijn dat er al snel wordt gedacht aan zonnepanelen. Het is dan ook voor de hand liggend om te denken dat de zomer veruit de beste periode voor zonnepanelen is, maar dat is niet helemaal waar. Meer daarover lees u in dit artikel. Ook attenderen we u op de opkomst van malafide bedrijven in deze oververhitte markt.

Meer over zonnepanelen

De opbrengst van een zonnepaneel is onder andere afhankelijk van het aantal zonuren, de kracht van de zon én de temperatuur van de omgeving en de panelen zelf. 21 juni is de langste dag van het jaar en dus scoort deze dag het best op het eerste punt. In juli schijnt de zon meestal het felst, waardoor het tweede puntje dus naar deze maand gaat. De temperatuur is echter een bijzonder criterium. Een hoge temperatuur is namelijk nadelig voor de efficiëntie van een zonnestroomsysteem. Bij elke 10 graden die een zonnepaneel in temperatuur stijgt, neemt de stroomopbrengst met ongeveer 5 procent af. Op een hete zomerdag kan een zonnepaneel wel 65 graden Celsius worden. Mei is dan ook veelal de maand waarin de gemiddelde temperatuur en de dagelijkse zonuren op het gunstigste niveau liggen. Maar tegelijkertijd is dus niet heel stellig een bepaalde maand te benoemen die qua opbrengst boven de anderen uitsteekt.

U schaft zonnepanelen aan?
Heeft u de keuze gemaakt en wilt u overgaan tot de aanschaf en installatie van zonnepanelen op uw huis? Nu blijkt dat u goed moet oppassen bij de installatie van zonnepanelen omdat er malafide en slecht opgeleide monteurs actief zijn. Zonnepanelen laten aanleggen door iemand die er eigenlijk niet zo veel verstand van heeft, kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Zo kunnen de zonnepanelen in brand vliegen of van het dak waaien.

Een oververhitte markt
Dagelijks komen inspecteurs allerlei gebreken tegen. Ze zien fouten in de bekabeling, connectoren die niet op elkaar passen en ook de benodigde aanpassingen in de meterkast worden in veel gevallen niet goed uitgevoerd. Ook zien inspecteurs zonnepanelen die eigenlijk helemaal niet goed vastzitten. De markt is oververhit en dat zorgt ervoor dat er geen tijd of te weinig tijd is om monteurs op te leiden.

Gebrek aan controle en scholing
Monteurs zijn onbewust onbekwaam en kunnen vrijelijk hun gang gaan. Doordat grote aanbieders hun werk steeds vaker uitbesteden, ontbreekt op een gegeven moment het zicht op wie de panelen legt en of diegene dat wel goed doet. De brancheorganisatie vreest dan ook dat er de komende tijd nog meer ondeskundige bedrijven en zzp’ers aan de slag gaan, omdat de vraag zo explosief toeneemt. Maar hoe kunt u zulke bedrijven weren? Daarvoor kijkt de brancheorganisatie naar de overheid. Zij zouden alleen subsidies moeten verstrekken als de installatie gedaan wordt door een erkende installateur. Ook denken ze dat het opnemen van kwaliteitseisen in bouwregelgeving een stap in de goede richting kan zijn.

Zo voorkomt u verkeerde installatie
Het is natuurlijk belangrijk om goed na te gaan wie de zonnepanelen komt leggen. Laat dit in elk geval bij voorkeur door een erkende installateur doen. Ga op zoek naar goede installatiebedrijven in de buurt, door bijvoorbeeld het energieloket om hulp te vragen. Zij kunnen ook helpen als u vragen heeft over de offerte.

Stel ook uw verzekeraar op de hoogte als u zonnepanelen installeert. Er geldt geen verplichting om een speciale keuring te laten doen, maar het kan wel fijn zijn als de verzekeraar weet dat u zonnepanelen heeft. Uw premie stijgt dan wel iets, maar als er problemen zijn, weet u wel zeker dat de verzekeraar uitkeert bij schade.

Wilt u uw huis verduurzamen?
Een eerste belangrijke stap is om inzicht te hebben in uw financiele mogelijkheden. Samen met een van onze hypotheekadviseurs Klaas of Miriam helpen wij u daarbij graag verder. Een oriënterend gesprek is vaak heel verhelderend en een afspraak daarvoor is snel gemaakt via: 050-8533733.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden