Starters hebben het al jarenlang moeilijk op de woningmarkt. Opmerkelijk is dan ook dat door de vele onzekerheden op de woningmarkt het juist de starters zijn die hun kans grijpen. Circa een derde van alle hypotheken wordt nu verstrekt aan huizenkopers tot en met 35 jaar. Bij jongeren tot 25 jaar is helemaal een spectaculaire kooptoename te zien. Vanaf maart nam het aantal hypotheekaanvragen met bijna 150 procent toe in vergelijking met een jaar eerder. In de Week van de Starter van 27 september tot en met 3 oktober kunnen starters zich laten informeren om zich nog beter voor te bereiden op de woningmarkt op te gaan. Waardoor is het juist nu tijd voor starters om hun kans te grijpen?

Meer kans voor starters

In de Week van de Starter van 27 september tot en met 3 oktober kunnen starters zich laten informeren om zich nog beter voor te bereiden op de woningmarkt op te gaan. Waardoor is het juist nu tijd voor starters om hun kans te grijpen?

Woningaanbod

In de steden nam het woningaanbod in de afgelopen periode iets toe. Veel mensen die hun hypotheek hebben afgelost en al een tijdje verhuisplannen hebben, gaan nu over tot actie. Zij profiteren daarmee van de overwaarde van hun huis en de druk op de woningmarkt is daardoor iets afgenomen.

Steun

Een tweede reden is dat veel starters een eigen spaarpot hebben of familie hebben die financiële steun biedt. Door de toegenomen huizenprijzen moeten jonge huizenkopers in vergelijking met een decennium geleden ook hogere bijkomende kosten zoals kosten koper (overdrachtsbelasting, notaris en taxatiekosten) betalen. Deze kosten koper zijn gemiddeld drie tot vijf procent van de koopsom en kunnen niet worden meegefinancieerd. We zien dat (groot)ouders bijspringen om die kosten (gedeeltelijk) te dekken. Nieuws is dat mogelijk de overdrachtsbelasting voor starters komt te vervallen. Dat maakt het aankopen van een huis voor starters mogelijk iets bereikbaarder.

Er is ook een gunstige schenkingsregeling van kracht. Drie jaar geleden kon er een maximale, belastingvrije schenking van €100.000,- worden gedaan. Inmiddels ligt dit bedrag op €103.643,-. De regeling is bedoeld voor huizenkopers tot 40 jaar en de schenking moet, al dan niet verspreid over maximaal drie jaar, worden ingezet voor het koophuis.

Starterslening

Starters maken ook meer kans op de woningmarkt met hulp van een starterslening. Deze lening is sinds de coronacrisis vaker aangevraagd. Starters die net niet een huis kunnen kopen, krijgen hierdoor extra financieringsruimte. Met name pas afgestudeerde jongeren doen een beroep op deze starterslening. Iets meer dan de helft wordt afgesloten door jongeren tussen 23 en 27 jaar. Dit blijkt uit cijfers van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Dit stimuleringsfonds stelt ook dat steeds meer gemeenten overwegen de starterslening opnieuw beschikbaar te stellen. Zo proberen plattelandsgemeenten met de starterslening te voorkomen dat jongeren wegtrekken naar de grote steden.

Week  van de starter

Starters op de woningmarkt hebben vaak veel vragen over de aankoop van hun eerste woning. Hoeveel mag een huis kosten? Hoeveel kan ik verantwoord lenen of kan ik toch beter gaan huren? Het hebben van de juiste informatie helpt bij het maken van deze belangrijke keuzes.
Tijdens de Week van de Starter wordt antwoord gegeven op prangende startersvragen en wordt de informatie op een centrale website gebundeld. Daarnaast worden er verschillende events georganiseerd, speciaal voor starters.

Ook meer kans maken?

Een aankoopmakelaar helpt met het zoeken naar een passend huis en is vooral van waarde bij het aankoopproces. Een aankoopmakelaar weet wat de marktwaarde is van een huis en kan het juiste advies geven bij het uitbrengen van een bod. De onderhandeling over de aankoopprijs is specialistenwerk. Onze makelaars hebben daar veel ervaring mee en stellen jouw belang altijd voorop. Wil je weten hoe wij dat doen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een eerste, kosteloze kennismaking met onze aankoopbegeleider Bea Hakkeling via info@pandomo.nl of telefonisch/via whatsapp: 050-8533733. Bea kan real-time het nieuwe aanbod volgen en dus ad hoc afspraken aanvragen voor nieuw te koop aangeboden woningen. Handig in deze woningmarkt waarbij je snel moet schakelen!

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden