Ben jij die starter op de woningmarkt die graag een huis wil kopen, maar niet goed weet wat je mogelijkheden zijn omdat je een studieschuld hebt? Dan sta je daarin zeker niet alleen. We krijgen daar namelijk regelmatig vragen over. Ons doel is om alle onzekerheid en onduidelijkheid bij je weg te nemen en daarom presenteren we hier drie essentiële feiten voor jou!

Kun je een woning kopen met een studieschuld?
  • Veranderingen in hypotheekregels: Vanaf dit jaar wordt bij het berekenen van de maximale hypotheek rekening gehouden met het maandbedrag dat je aan DUO betaalt in plaats van het startbedrag van de studieschuld. Hierdoor telt de studieschuld minder zwaar mee bij hypotheekaanvragen, zeker als je al een aantal jaren aan het aflossen bent. Extra aflossen kan in sommige gevallen leiden tot een hogere hypotheek. Het vrijwillig verhogen van je maandbedrag wordt echter afgeraden voor wie van plan is een huis te kopen. Juist omdat hogere maandlasten de maximale hypotheek verlagen en je minder geld overhoudt voor het betalen van je hypotheek.
  • Aanpassingen voor hypotheekaanvragen met studieschulden: Sinds 1 januari 2024 wordt bij het beoordelen van hypotheekaanvragen met studieschulden rekening gehouden met de werkelijke lasten die de schuldenaar heeft, in plaats van alleen naar de oorspronkelijke lening te kijken. Dit betekent dat het mogelijk is dat je door (eenmalig) extra af te lossen van de studieschuld mogelijk meer kunt lenen voor het kopen van een huis.
  • Stijgende rente voor studieschulden: In 2024 stijgt de rente op studieschulden aanzienlijk. Voor schulden met een looptijd van 35 jaar gaat de rente van 0,46% naar 2,56%, en voor schulden met een looptijd van 15 jaar stijgt de rente naar 2,95%. Niet alle oud-studenten krijgen meteen een nieuwe rente, aangezien de rente voor 5 jaar vastgezet wordt.

Heb je behoefte om verder te praten over jouw specifieke situatie? Klaas vertelt je het complete verhaal over lenen en studieschulp en helpt je inzicht in jouw financiele siutatie te krijgen! Plan een vrijblijvend gesprek in. We spreken je graag online of bij ons op kantoor. Wat jou het beste past!

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden