Waar de meeste huizenkopers de afgelopen jaren massaal kozen voor een rentevast periode van twintig of zelf dertig jaar, is dat sinds de stijging van de hypotheekrente in 2022 veranderd. Op dit moment kiezen veel mensen voor tien of vijf jaar vast. Dat terwijl het verschil tussen tien en twintig jaar niet eens zo groot is. In maandlasten scheelt het soms maar enkele tientjes.

Kortere rentevast periode populair

Graag leg ik het uit aan de hand van een voorbeeld: Een hypotheek van € 400.000 met een rentevast periode van tien jaar, tegen een rente van 3,77%, heeft een maandlast van € 1.857 bruto, wat netto ongeveer € 1.365 is.

Bij een rente van 3,99% voor twintig jaar vast is dit € 1.957 bruto en € 1.380 netto.

Onderzoek
Volgens onderzoek van De Hypotheker is het aantal hypotheekaanvragen met een rentevaste periode tot vijftien jaar in de eerste vijf maanden van 2024 met maar liefst 22 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De populariteit van hypotheken met een langere renteperiode neemt af. Zo is het aantal hypotheekaanvragen met een rentevaste periode tussen 15 en 30 jaar met 8 procent gedaald.

De verwachting is dat deze ontwikkeling zich zal voortzetten nu de Europese Centrale Bank (ECB) heeft besloten om de rente voor het eerst in bijna vijf jaar te verlagen, waardoor de lichte daling van de hypotheekrente voorlopig zal aanhouden.

Waarom kiezen voor een lange rentevast periode
Door de hypotheekrente voor bijvoorbeeld twintig jaar vast te zetten, is er lange tijd zekerheid over de maandlasten. Gedurende twintig jaar blijven in ieder geval de bruto maandlasten van de hypotheek gelijk, wat helpt met budgetteren.
Er zijn gedurende die periode geen verrassingen als de rente in de hypothekenmarkt veranderd en in de meeste gevallen is bij verhuizing de keuzemogelijkheid om de rente mee te nemen naar een volgende woning, óf om op dat moment een nieuwe rente te kiezen.
Wat een nadeel kan zijn, is dat als de hypotheekrente ondertussen daalt, er geen wens om te verhuizen is, minder gemakkelijk overgestapt kan worden naar die lagere rente. In veel gevallen moet dan een financiële vergoeding aan de geldverstrekker betaald worden, of rentemiddeling toegepast worden. In dat laatste geval is het wel afhankelijk van de geldverstrekker of die dit aanbiedt.

Waarom kiezen voor een korte rentevast periode
De reden dat veel mensen nu kiezen voor een korte rentevast periode is de iets lagere rente in combinatie met de verwachting dat de rente in de nabije toekomst nog iets zal gaan dalen. De kortere periode biedt dan namelijk de flexibiliteit dat na het verlopen, een nieuwe keuze kan worden gemaakt en geprofiteerd kan worden van een eventuele rentedaling.

Daarnaast zijn er ook mensen die niet vast willen zitten aan een langdurige rentevast periode en te allen tijd snel willen kunnen inspelen op veranderingen. Het risico van de kortere rentevast periode is dat als de rente stijgt in plaats van daalt, de maandlasten in dat geval hoger worden en dit kan vervolgens voor financiële uitdagingen zorgen. Vooral als het budget beperkt is.

De hypotheek oversluiten naar een voordeligere geldverstrekker brengt kosten met zich mee, zoals een vergoeding voor advies, taxatie- en notariskosten.

Keuzes maken
Het is belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen op basis van je huidige, persoonlijke situatie en de mogelijke toekomstige veranderingen daarin. Met een goed advies helpen we graag bij maken van de juiste keuzes

Meer weten? Plan gerust een gesprek in. Groet van Klaas!

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden