Als onafhankelijk hypotheekadviseur zie ik dagelijks de struggles van starters op de woningmarkt. De prijzen zijn torenhoog, de concurrentie is moordend en de spaarrentes blijven laag. Het is dan ook goed nieuws dat het kabinet met het Nationaal Koopstartfonds (NKF) een nieuw instrument in het leven roept om starters te helpen.

Koopwoningstress? Het Nationaal Koopstartfonds biedt soelaas!

Hoe werkt het NKF?
Het NKF is een fonds van €70 miljoen dat starters een korting van maximaal €50.000 kan geven op de aankoopprijs van een nieuwbouwwoning. De korting is een lening die de starter later, met rente, moet terugbetalen.

Voor wie is het NKF interessant?
Het NKF is bedoeld voor starters met een jaarinkomen tot twee keer modaal (€71.000 in 2024). De woning die ze kopen mag maximaal €355.000 kosten.

Is het NKF de oplossing?
Het NKF is zeker een stap in de goede richting, maar het is geen wondermiddel. De korting van €50.000 is mooi meegenomen, maar het is niet genoeg om de oververhitte woningmarkt te koelen. Bovendien is het NKF alleen beschikbaar voor nieuwbouwwoningen. Dit terwijl er ook veel starters zijn die liever een bestaande woning kopen.

Mijn advies
Als jij als starter overweegt om gebruik te maken van het NKF, is het belangrijk om goed door te rekenen. De korting is een lening die je later moet terugbetalen. Houd hier rekening mee in je maandlasten. Ook is het belangrijk om te bekijken of je aan de voorwaarden voldoet.

Meer informatie
Op de website van het NKF vind je meer informatie over de voorwaarden en hoe je een aanvraag kunt indienen.

Tot slot
Het NKF is een welkome aanvulling op de bestaande regelingen voor starters. Het biedt je echter geen garantie dat je als starter snel een woning kunt kopen. De woningmarkt is nog steeds krap en de concurrentie is groot. Blijf dus realistisch in je verwachtingen.

Heb je vragen over het NKF of over jouw mogelijkheden als starter op de woningmarkt? Neem dan gerust contact met mij op.

Klaas Schippers, Onafhankelijk hypotheekadviseur

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden