Op de huidige woningmarkt is het voor een huizenkoper niet gemakkelijk om een woning te bemachtigen. En dat geldt in het bijzonder voor starters. Er zijn veel kapers op de kust en het aanbod is gering. Dit geldt voor zowel bestaande woningen als ook voor nieuwbouwhuizen. Als je geen ervaring hebt met het aankopen van een huis, dan sta je al snel met 1-0 achter op de meer ervaren kopers.

Klaar voor de start?

Hoe vergroot je nu je kans om toch dat leuke huis te bemachtigen? Deze vraag krijg ik steeds vaker in mijn gesprekken te horen. Een eenduidig antwoord is hier helaas niet op te geven. Wat wél echt in je voordeel werkt: bereid je zo goed mogelijk voor.

Tijdens een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek breng ik helder en duidelijk in beeld hoe ver je kunt gaan bij het kopen van een woning. Belangrijk onderdeel daarbij is hoever je zelf wilt gaan. Ik sta daarom stil bij het maandelijkse budget wat je vrij kunt spelen om de woonlasten te betalen. Door dit goed in beeld te hebben, is er soms meer mogelijk dan je verwacht.

Na het kennismakingsgesprek heb je de belangrijkste informatie in bezit. Nu kun je je je specifiek gaan richten op de woningen die bij jouw budget passen. Ook weet je aan welke randvoorwaarden je moet voldoen om een hypotheek rond te krijgen.

Hoe bereid je jezelf voor op ons kennismakingsgesprek? De volgende tips komen je vast van pas:

  1. Breng je eigen financiële plaatje in beeld. Welk inkomen komt er maandelijks binnen en welke uitgaven heb je? Op basis van deze informatie is het makkelijker te bepalen welke maandlasten bij jou passen.
  2. Schrijf je vragen van tevoren op. Als adviseur heb ik heel veel vragen voor jou. Datzelfde geldt andersom vast ook. Als je ze opschrijft, weet je zeker dat je ze niet vergeet te stellen.
  3. Vraag familie/vrienden/kennissen naar hun (minder goede) ervaringen met hypotheken. Zo weet je waar je op moet letten.
  4. Vraag je af hoe je leven er over vijf jaar uitziet. Ben je van plan om van baan te veranderen? Heb je grote uitgaven gepland? Begin je aan kinderen? Ga je minder of juist meer werken? Er kan veel veranderen en de vraag is of je over vijf jaar de woonlasten nog steeds kunt betalen.
  5. Zoek alvast een huis uit. Je hebt vast al op pandomo.nl of funda.nl gekeken om een indruk van huizen en prijzen te krijgen. Voordat je aan het gesprek begint, is het goed om alvast een huis te hebben uitgekozen. Dit hoeft natuurlijk nog niet ‘het’ huis te zijn, maar bijvoorbeeld een huis wat aan je wensenlijstje voldoet. Tijdens het gesprek kun je de informatie in verband brengen met dat huis. Daardoor wordt het gesprek leuker en efficiënter.

Omdat de spoeling qua huizen niet heel dik is, is het belangrijk om snel op de hoogte te zijn van het nieuwe aanbod. Wat ik merk is dat diegene die hulp van een aankoopmakelaar heeft bij het zoeken van een woning, ook sneller een woning naar wens vindt.

Wil jij ook goed voorbereid op huizenjacht? Plan hier je hypotheekadviesgesprek!

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden