De vraag naar koophuizen is onverminderd groot. Combineer dat met een beperkt aanbod, dan is de inschatting voor een blijvend hoge woningprijs snel gemaakt. En toch zien we een aantal lichtpuntjes. Voor alle betrokken partijen en in het bijzonder voor kopers.

Kansen voor kopers

Na jaren van steeds sterker stijgende huizenprijzen is er op de woningmarkt een eerste teken van afkoeling merkbaar. Woningkopers betaalden in de eerste drie maanden van 2022 gemiddeld 2,1 procent minder voor een bestaand huis dan in het voorgaande kwartaal, meldde de NVM kortgeleden. Het is sinds het begin van 2019 niet meer voorgekomen dat huizen goedkoper werden dan een kwartaal eerder. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de huizenprijzen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar nog wel degelijk een forse prijsstijging laten zien.

Iets meer woningen te koop
Het aantal woningen dat te koop staat, neemt in een aantal Groninger gemeenten weer langzaam toe. Ook zijn er minder uitschieters naar boven bij het bieden op woningen. Daarmee lijkt het erop dat de oververhitte huizenmarkt wat afkoelt. Er is wat meer doorstroming doordat er nieuwbouwhuizen in onze regio zijn opgeleverd. Tegelijk spelen waarschijnlijk ook de inflatie en de onrust in de wereld een rol.

De koopprijzen voor woningen zijn nog steeds hoog, maar tot voor kort waren er wel vier of vijf bieders die flink boven de vraagprijs boden. Nu zijn het er vaak nog maar één of twee.

Een veranderende woningmarkt
Iets minder hoge stijging van de woningprijzen en een lichte daling van het aantal bezichtigingen per woning zijn de eerste tekenen van een veranderende woningmarkt die mogelijk aan het stabiliseren is. En daardoor ontstaan er kansen voor kopers. “Waar we eind 2021 gemiddeld 20 - 30 bezichtigingen inplanden en er velen op de reservelijst stonden, zien we nu dat het aantal kijkers iets afneemt. De echt geïnteresseerden blijven wel gewoon komen, waardoor de kwaliteit op alle fronten omhoog gaat. Een positieve ontwikkeling wat ons betreft, voor alle betrokken partijen”, aldus Piet Cazemier.

Word de beste koper!
Voor kopers is het van belang aan te sluiten bij de wensen van de verkoper en te weten wat er gaande is op de woningmarkt.
Wat een verkoper wil? Allereerst natuurlijk een goed bod. Daarnaast zijn zekerheid (kan de koper mijn huis echt betalen?), snelheid van handelen en gunstige overige voorwaarden waaronder de woning wordt aangekocht van groot belang. Wij kunnen natuurlijk onze kennis en ervaring inzetten om u bij dit belangrijke traject te helpen!

Door eerst in gesprek te gaan met een van onze hypotheekadviseurs Klaas of Miriam zorgen zij ervoor dat u goed beslagen ten ijs kunt gaan. Onze aankoopadviseur Bea en aankoopmakelaars Gerben, Marc, Jasper en Piet helpen vervolgens graag verder bij het vinden en aankopen van uw nieuwe huis. Meer weten? Lees dan hier wat het inschakelen van een aankoopmakelaar u kan opleveren.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden