Een verhuurder mag de huur één keer per jaar verhogen. De verhuurder moet hiervoor in alle gevallen schriftelijk een huurverhogingsvoorstel doen aan de huurder. Verhuurt u uw woning via Pandomo Makelaars? Dan hoeft u zich nergens zorgen over te maken. De huurverhoging is - indien van toepassing - al aan de huurders gemeld en de facturering is hierop al ingericht.

Jaarlijkse huurverhoging

Wat zijn de regels voor huurverhoging in de vrije sector?
Heeft u een woning met een geliberaliseerd huurcontract (ook wel vrije-sectorhuur genoemd)? Dan kan de verhuurder op 2 manieren de huur verhogen. Via een indexeringsclausule in het huurcontract of via een aanbod van een nieuw huurcontract.

Regels huurverhoging bij geliberaliseerde huurcontracten
Bij een geliberaliseerd contract (vrije sector) gelden de volgende regels voor huurverhoging:

  • De huurprijs mag 1x in de 12 maanden worden verhoogd. Als u uw woning heeft verbeterd, dan is een tussentijdse huurverhoging wel toegestaan.
  • Het puntensysteem voor huurwoningen en de maximale huurprijzen zijn niet van toepassing.
  • De verhuurder kan het huurcontract opzeggen als de huurder weigert de huurverhoging te betalen.

Huurverhoging via een indexeringsclausule in het huurcontract
Staat in het huurcontract een indexeringsclausule? Dan is de jaarlijkse huurverhoging al aan het begin van de huur overeengekomen.

In het huurcontract staat dan vermeld voor welk percentage of welk inflatiepercentage is gekozen. Is de indexeringsclausule in het huurcontract gebaseerd op de consumentenprijsindex van het CBS? Dan kunt u de huuraanpassingen berekenen met de Indexeringsmodule huurprijsaanpassing.

Geen huurverhogingsvoorstel
Bij een indexeringsclausule hoeft de verhuurder geen huurverhoging voor te stellen aan de huurder. Zodra de huurovereenkomst is ondertekend, is namelijk al akkoord gegeven op de huurverhoging. De verhuurder hoeft alleen te laten weten met welk bedrag de huurprijs wordt verhoogd en hoe de verhoging is berekend.

Huurverhoging via een nieuw huurcontract
Staat er geen indexeringsclausule in het huurcontract? Dan kan een verhuurder alleen de huur verhogen door de huurder een nieuw huurcontract aan te bieden met de hogere huurprijs. Hierbij geldt geen maximum aan de huurverhoging.

Heeft u vragen over het hoe en wat van de jaarlijkse huurverhoging? Neemt u dan contact op met ons team Verhuur & Vastgoedbeheer. Remco en Kimberley helpen u graag verder.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden