Vanaf 1 januari 2024 worden regels voor het krijgen van een hypotheek op een aantal punten gewijzigd.

Invloed energielabel op je maximale hypotheek
  • Huishoudens krijgen meer leenruimte voor de koop van een energiezuinige woning én voor het verduurzamen van de eigen woning. Dat kan omdat energiezuinige en verduurzaamde woningen lagere energielasten zullen hebben, waardoor per maand meer geld overblijft voor het betalen van de (extra) hypotheeklasten.
  • Daarnaast wordt de impact van een studielening op de maximale leenruimte voor oud-studenten vanaf 2024 vastgesteld op basis van de actuele lasten van hun studielening. Er wordt dus niet meer gekeken naar de oorspronkelijke omvang van de studielening.

Hoe beter een woning is geïsoleerd, hoe meer hypotheek je krijgt
Huizenzoekers hechten steeds meer waarde aan het energielabel, blijkt uit onderzoek van Funda. Een goed energielabel is niet alleen gunstig voor je energieverbruik. Vanaf 2024 houden hypotheekverstrekkers ook rekening met de energiezuinigheid van je huis bij de berekening van je maximale hypotheek. In het gunstigste geval kun je tot wel 50.000 euro meer lenen!

Bij de zoektocht naar een passende woning filteren steeds meer mensen op het energielabel. De meeste mensen zoeken specifiek naar huizen met label A, maar ook de labels B en C worden vaak aangevinkt.

Een huis kopen met een goed energielabel levert meerdere financiële voordelen op. In de eerste plaats een lagere energierekening en vanaf volgend jaar komt daar nog een voordeel bij: hoe hoger het energielabel, hoe meer je mag lenen boven op je maximale hypotheek. Op dit moment kijken hypotheekverstrekkers naar je inkomen en maandlasten, maar vanaf volgend jaar telt je je energierekening dus ook mee. Wie lagere stookkosten heeft, heeft lagere maandlasten en kan dus meer hypotheek betalen, is de gedachte daarachter.

energielabels-en-hypotheek_cp_654b7701dbc8e3.00914346.png

En dat kan behoorlijk oplopen: van 10.000 euro extra voor huizen met energielabel A of B tot wel 50.000 euro voor huizen met het hoogste energielabel (A++++). Koop je een huis met label C of D dan mag je ook extra lenen (5000 euro), maar voor lagere labels niet.

Energielabel verbeteren? Ook dan extra lenen
Omdat er bij EFG-woningen meer maatregelen nodig zijn, kunnen kopers van deze woningen vanaf 2024 een hoger bedrag extra lenen dan kopers van woningen die al energiezuiniger zijn. Voor EFG-woningen stijgt dit in 2024 naar € 20.000 voor woningen met de laagste energielabels E, F, G en voor huizen met label C en D 15.000 euro. Koop of bezit je een huis met een hoger energielabel (tot maximaal A+++), dan kun je maximaal 10.000 euro extra lenen.

extra-lenen-voor-verduurzamen_cp_654b771397e4f9.12848364.png

Je moet dit geld in alle gevallen wel besteden aan isolatie, zonnepanelen of andere vormen van verduurzaming. Het extra geld is beschikbaar vanuit een bouwdepot.

Het effect van het energielabel op de woningwaarde van een huis zal hierdoor nog groter worden, voorspellen verschillende deskundigen.

Studieschuld
Ook voor huizenkopers met een studieschuld is er relatief goed nieuws. Vanaf 2024 wordt er meer gekeken naar de maandelijkse afbetalingen in plaats van het totale schuldbedrag. Als je extra aflost en daardoor lagere maandlasten hebt, kun je meer lenen voor een huis. Deze verandering biedt de mogelijkheid om flexibeler om te gaan met studieschulden en toch een hypotheek aan te vragen voor een woning. Overigens is het nog afwachten wat de verhoging van de rente op studieleningen voor effect heeft.

Ondanks de extra bedragen waarmee je je maximale hypotheek kunt ophogen, is het natuurlijk zaak om te kijken of die maximale hypotheek ook echt bij je past,’ zegt Klaas, onze hypotheekadviseur. Meer kunnen lenen is mooi, maar betekent ook hogere maandlasten. Wil je jouw geld daar ook aan uitgeven? Of wil je liever meer overhouden voor andere dingen die je ook belangrijk vindt? Dit is bij mij aan tafel altijd onderwerp van gesprek. Wil je meer weten? Je plant heel eenvoudig zelf een vrijblijvend gesprek in met Klaas via deze link.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden