Meer dan de helft van de consumenten (53%) zegt het belangrijk te vinden welk energielabel een woning heeft. Op het moment dat zij daadwerkelijk een nieuw huis kopen, hechten zij hier echter minder waarde aan, aldus een onderzoek onder funda-bezoekers. Ruim 66% van de ondervraagde funda-bezoekers zegt wel voldoende tot goed op de hoogte te zijn van het energielabel. Bijvoorbeeld hoe deze wordt bepaald en wat de verschillen tussen de labels zijn. Slechts iets meer dan een derde weet echter dat de boete eind vorig jaar is verhoogd (van €170 naar €435 voor particulieren) als een geldig energielabel ontbreekt bij verkoop. Bij de meeste mensen (90%) is bekend dat een definitief energielabel vermeld moet worden in de verkoopadvertentie. Maar over het beste moment om een energielabel aan te vragen als je je huis wilt verkopen, tast het merendeel (54%) in het duister. Taak voor ons als makelaar u hierover goed te informeren.

Invloed energielabel op huizenprijs?

Energielabel minder belangrijk bij zoeken naar huis
Hoewel 53% van de ondervraagden zegt het energielabel van een huis belangrijk te vinden, let bijna een kwart van hen (14%) hier niet op al zij serieus tot aankoop van een nieuwe woning overgaan. Het aantal keer dat een woning wordt gevonden op funda.nl neemt af naarmate het energielabel lager worden, maar kijken we naar het aantal contactaanvragen met makelaars, dan scoren woningen met energielabel G juist het hoogst. Die woningen leverden eind 2021 gemiddeld zelfs 26% meer contactaanvragen op dan woningen met energielabel A en B.

Een gunstig energielabel maakt een woning meer waard, denkt het merendeel
De prijs van een woning vinden huizenkopers nog steeds belangrijker dan bijvoorbeeld wooncomfort of duurzaamheid. Bij meer dan de helft van de ondervraagden staat dit aspect bij het kopen van een huis op nummer één. Ter vergelijking: duurzaamheid is slechts in 2,5% van de gevallen het allerbelangrijkst.

Duurzaamheid vooral financiële overweging
Het wel of niet belangrijk vinden van een energielabel lijkt voor de meeste mensen vooral een financiële overweging. Dit blijkt uit het feit dat ondervraagden die het energielabel belangrijk vinden, in de meeste gevallen van mening zijn dat een gunstig energielabel een woning meer waard maakt. Ondervraagden die het hiermee oneens zijn, vinden veelal ook een energielabel onbelangrijk. Daarnaast geeft 53% aan het energielabel belangrijker te gaan vinden door de stijgende energieprijzen.

Ook als de Funda bezoeker wordt gevraagd wat voor hen de belangrijkste rekenen zijn om hun huis te verduurzamen, dan staan besparen op stookkosten en verhogen van de woningwaarde bovenaan. Wooncomfort en het milieu volgen pas daarna.

Vragen?
Heeft u vragen over het energielabel voor uw eigen huis of bijvoorbeeld over het label voor een woning dat u mogelijk wilt aankopen? Onze makelaars helpen graag!

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden