Bent u ook door de lage hypotheekrente aan het twijfelen om uw hypotheek over te sluiten? Of tast u nog in het duister als het onderwerp ‘oversluiten’ valt? Met mijn onderstaande tips help ik u graag op weg.

Hypotheek oversluiten? Deze 5 tips helpen u verder!
 1. Oversluiten en onder water staan
  Wilt u oversluiten, dan moet uw huis meer waard zijn dan de hypotheek. Staat uw huis ‘onder water’ dan zullen veel geldverstrekkers geen toestemming geven om uw hypotheek over te sluiten.

 2. Boete
  De boeterente en kosten voor het oversluiten kunnen samen een flink bedrag vormen. En dat heeft niet iedereen zomaar liggen. Daarom is het mogelijk deze kosten mee te financieren in de hypotheek. Let op: de overheid is de overfinanciering van een huis aan het afbouwen. Waar u voorheen nog 106 procent van de koopprijs van de woning mocht lenen, is dat nu nog 101 procent. In 2018 mag u niet meer dan 100 procent lenen. Overigens is boete of boeterente niet de juiste benaming. Het is namelijk geen boete, maar een vergoeding voor het renteverlies van de bank.

 3. Voordeel
  Misschien hebben we u een beetje aan het schrikken gemaakt met termen als boeterente en allerlei kosten, maar aan deze kosten zit ook een voordeel. Veel kosten, zoals de boeterente zelf, zijn namelijk eenmalig fiscaal aftrekbaar in het jaar dat de boeterente ontstaat. Verhoogt u de hypotheek zodat u de boeterente kunt financieren? Dan vervalt de aftrekmogelijkheid voor de rente over dat deel van de hypotheek.

 4. Spaarrente
  Heeft u een spaarhypotheek? Kijk dan goed of oversluiten loont. Gaat de hypotheekrente omlaag, dan daalt ook de spaarrente. Als dat gebeurt moet u vaak extra inleggen om het bedrag dat nodig is voor de aflossing bij elkaar te sparen. Hierdoor kan het zo zijn dat uw maandlast per saldo niet lager wordt.

 5. Aflossingsvrije hypotheek
  Ook een aflossingsvrije hypotheek kunt u niet altijd meenemen wanneer u een hypotheek oversluit. Veel geldverstrekkers hanteren de regel dat een aflossingsvrije hypotheek niet hoger mag zijn dan 50 procent van de marktwaarde van de woning. Wilt toch graag oversluiten? Laat u dan goed informeren. Sommige hypotheekverstrekkers zijn hier namelijk iets soepeler in.

  Benieuwd of het voor u voordelig om uw hypotheek over te sluiten? Neem vrijblijvend contact met mij op voor een kosteloos financieel adviesgesprek.

Gerelateerde berichten

  Geen resultaten gevonden