Inmiddels is het alweer 10 jaar geleden dat het energielabel geïntroduceerd werd. Verhuurders en verkopers zijn vanaf 1 januari 2018 verplicht om bij elke verhuur en verkoop transactie een energielabel te overleggen. Er is een uitzondering voor Rijksmonumenten, waar deze regeling niet voor geldt.

Het energielabel bij huurwoningen, hoe zit het nu precies?

Wat is een energielabel?
Het energielabel is bedoelt als stimulans om na te denken over mogelijkheden om een woning energiezuiniger te maken. Het label wordt vooral gebaseerd op bouwjaar van de woning, maar ook op zaken zoals isolatie, verwarmingsinstallatie, gebruik van energieopwekkende apparatuur zoals bijvoorbeeld zonnepanelen etc. Hoe energiezuiniger een woning, hoe hoger het energielabel. Het zelfde label ziet men tegenwoordig ook op elektronische apparatuur zoals wasmachines en koelkasten. Een woning wordt ingeschaald tussen label G en A (tegenwoordig ook A+ en A++), waar G het minst energiezuinig betekent.

Boete
Wie geen label had, bleef tot 2015 onbestraft. Nederland werd in 2011 en 2012 daarvoor op de vingers getikt door de Europese Commissie. Vanaf 2015 kan iedereen die bij een transactie geen energielabel kan overhandigen een boete verwachten die kan oplopen tot €405.- De Inspectie Leefomgeving en Transport zorgt voor de handhaving.

Definitief energielabel
Uw energielabel kunt u opvragen via de website: https://www.zoekuwenergielabel.nl/.
Dit kan ook nog het tijdelijke label zijn dat u van de overheid heeft gekregen. Het is zaak om dit label om te zetten in een definitief label. Laat hiervoor een erkende taxateur langskomen.

Energielabel en huurprijs?
De hoogte van het energielabel telt mee in de waardering van de huurprijs van uw woning. Hoe hoger het label, hoe meer punten, hoe hoger de huurprijs mag zijn. Soms kan het energielabel het verschil uitmaken in de vraag of de woning in de vrije sector mag worden aangeboden, of onder de liberalisatiegrens (kale huur onder de €710.-) blijft.

Heeft u als verhuurder vragen over het energielabel? Neem dan vrijblijvend contact op met onze verhuurmakelaar Sebastian de Vos.