We leven in een periode waarin we over de gehele linie te maken hebben met (prijs)stijgingen. De inflatie loopt steeds op, de boodschappen worden bijvoorbeeld elke week duurder en ook de hypotheekrente lijkt alleen maar te stijgen.

Het effect van de hypotheekrente op het kopen van een huis

In een eerder artikel hebben we uitgelegd hoe de hypotheekrente in grote lijnen tot stand komt. In dit artikel geven we graag antwoord op de vraag die ons vaak gesteld wordt: wat betekent die hogere rente nu voor het kopen van een huis?

Ondanks alle nieuwsberichten die minder positief stemmen, kampen we in Nederland met een woningtekort en is voor veel mensen de wens om te verhuizen aanwezig. Door de gestegen rente houden we rekening met een aantal aandachtspunten.

Hypotheekrenteaftrek
Het kopen van een huis is voor de meeste mensen één van de grootste uitgaven die ze in hun leven doen. De bij de hypotheek horende last is vaak ook een van de grootste uitgavenposten die de meeste mensen maandelijks hebben. Het spreekt voor zich dat de rente hier een grote invloed op heeft.
In onze hypotheekadviezen houden we om die reden niet alleen rekening met het bruto inkomen, maar rekenen dit ook door naar een netto besteedbaar inkomen. Dat doen we om niet alleen de haalbaarheid, maar ook de betaalbaarheid van de hypotheek te toetsen. In die berekening houden we ook rekening met de hypotheekrenteaftrek, die door de gestegen rente ook hoger uit kan vallen. Voor veel van onze klanten is de hypotheekrenteaftrek complexe materie en afhankelijk van meerdere factoren. Wij leggen het graag op een duidelijke manier uit.

Meeneemrente
Naast de huidige hogere rente bekijken we ook of het mogelijk is om de rente op een bestaande hypotheek mee te verhuizen naar een volgende woning. Vooral mensen die de afgelopen jaren een woning hebben gekocht, hebben de rente vaak voor lange termijn vastgezet en dat tegen een nu gunstig tarief. Bij de meeste geldverstrekkers kan die rente - onder voorwaarden - worden meegenomen en hoeft alleen een aanvullend bedrag tegen de nieuwe rente te worden geleend. Dat scheelt nogal in de maandlasten.

Kansen op de woningmarkt
De gestegen hypotheekrente zorgt ervoor dat de woningmarkt wat afkoelt. Dat betekent dat de kansen voor de kopers toenemen. Waar voorheen woningen bijna alleen maar voor bedragen boven de vraagprijs verkocht werden, gebeurt dat nu ook nog. We zien we nu echter ook zo nu en dan woningen die iets onder de vraagprijs aangekocht worden.

Overwaarde
Gezien bovenstaande is het belangrijk om goed de waarde van de huidige woning in te schatten, om zo te bepalen wat de te verwachten overwaarde is. In onze berekeningen houden we rekening met een marge om te voorkomen dat het tegenvalt. Liever achteraf een meevaller, dan een tekort. Onze makelaars komen graag bij u langs voor een vrijblijvende en kosteloze waardebepaling.

Volgorde aan- en verkoop
In de afgelopen jaren was het belangrijk om eerst een woning te kopen, voordat de huidige woning werd verkocht. Op basis van de huidige situatie kan het verstandig zijn om die volgorde aan te passen en eventueel tijdelijk te huren. Via ons team Verhuur & Vastgoedbeheer kunt u vragen naar de mogelijkheden voor (kortstondig) huren.

Actuele berekening
Hebben wij in een eerder stadium een berekening van de financiële mogelijkheden gemaakt, dan verdient het de voorkeur om deze te laten updaten aan de hand van de huidige stand van zaken. De hogere rente kan er namelijk toe leiden dat de maximaal mogelijke hypotheek iets lager uitvalt. Het zou zonde zijn om daar te laat achter te komen.

Meer weten? Een vrijblijvend hypotheekadviesgesprek met Miriam of Klaas is snel gemaakt via info@pandomo.nl.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden