Wat geweldig goed nieuws! Voor de tweede keer op rij is uit onderzoek gebleken dat Groningen de gezondste stad van het land is. En niet omdat Groningen kleiner is dat de grotere randsteden, maar vooral omdat er al in vroeg stadium voorgesorteerd is op de leefbaarheid van onze stad en daarin ook geïnvesteerd is. Maar Groningen zou Groningen niet zijn als het niet toch kritisch blijft: want het kan en moet altijd nog beter..

Groningen opnieuw gezondste stad van het land

In het onderzoek van Arcadis is ingezoomd op 20 verschillende factoren en daarop zijn alle grotere (en dit keer ook een aantal kleinere) steden beoordeeld. De gebouwde omgeving, het milieu, mobiliteit, de buitenruimte en de gemeenschap waren de belangrijke pijlers waarop het onderzoek gebaseerd is en daarop scoort Groningen allemaal hoog.

Er wordt dus gekeken naar hoe de fysieke inrichting van de stad bijdraagt aan de gezondheid van de stad. Het gaat dus niet over de gezondheid van de mensen die er wonen.

Opvallend was wel dat uit hetzelfde onderzoek is gebleken dat Groningen minder 'gebruiksgroen' heeft dan veel andere steden. Dit betreft groene ruimte om te spelen en te recreëeren. Gelukkig wordt er nu al hard gewerkt om dat te verbeteren. Dus er komt de komende jaren meer openbaar groen en onder meer ook oplossingen om hittestress tegen te gaan. Ook zal er op en rond ontwikkelgebieden als Suikerzijde volop ingezet worden op groen, park en water. Dat verschil gaan we de komende jaren ervaren.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden