De tarieven voor gas en elektriciteit in 2017 zijn bekend. De energiebelasting stijgt net als voorgaande jaren ook dit jaar weer. Maar ondanks de hogere belasting stijgen de totale energieprijzen niet veel.

Energieprijzen blijven vrijwel gelijk in 2017

Ontwikkeling van de gasprijs
De energiebelasting op gas stijgt in 2017 met 5 cent per m3, op elektriciteit 2 cent per kWh. De toename van het aandeel van de energiebelasting in de energieprijzen sinds 2008 is opvallend. Hoewel de prijzen zelf vanaf 2008 ongeveer gelijk bleven, is de belasting juist sterk gestegen. De prijs voor gas bij een contract voor 1 jaar vast is nu ongeveer 62 cent. Daarvan is 30 cent belasting. Elektriciteit kost nu ongeveer 19 cent per kWh. Daarvan is 12 cent belasting. Dat de totale prijs voor energie toch weinig gestegen is de laatste jaren, komt doordat de leveringskosten gedaald zijn. De energiebelasting betaal je over het verbruik en daar komt dan nog eens 21% BTW bij. Het omlaag brengen van je verbruik betekent dus ook minder belasting betalen.

Gemiddeld verbruik 
Een huishouden verbruikt per maand gemiddeld 1500 m3 gas. Dat kost ongeveer €80,- per maand. Daar bovenop komt dan nog zo'n €20,- aan kosten voor vastrecht en capaciteitstarief. Het gasverbruik is erg afhankelijk van het type huis en hoe goed geïsoleerd de woning is. Het elektriciteitsverbruik is vooral afhankelijk van het aantal personen in een huis. Gemiddeld komt het op 3500 kWh per maand. De kosten daarvan zijn ongeveer €55,- per maand. Ook daar komen nog extra kosten bij voor vastrecht en capaciteitstarief.

De overheid geeft overigens ook  €373,- (2017) terug op de energiebelasting. Dat zorgt weer voor een vermindering van €7,- per maand op de energierekening.

Opbrengst zonnepanelen 2016
Een manier om te besparen op de energierekening, is het plaatsen van zonnepanelen. Milieu Centraal heeft op basis van gegevens van onder andere het KNMI berekend dat de opbrengst van zonnepanelen in vorig jaar 9% hoger was dan gemiddeld. Daarvoor zijn twee oorzaken: meer zonuren  en meer zonkracht. Er zijn 1880 zonuren gemeten; dat is 240 uur meer dan gemiddeld. Daarmee kan tot 215 kWh uur meer stroom per jaar opgewekt worden. Daarnaast is ook de kracht van de zonnestraling van invloed op de opbrengst. Uit metingen blijkt, dat die 'zoninstraling' in 2016 7% hoger was. En dat komt niet doordat de zon krachtiger is gaan schijnen, maar doordat er minder fijnstof in de atmosfeer is. Daardoor kunnen zonnestralen de aarde beter bereiken.

Bron: Woonbond

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden