Ongeveer 11 miljoen mensen staan geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dat werkt in uw voordeel als u altijd netjes op tijd heeft betaald. Dat is bij ongeveer 95% van de mensen het geval. Een aanbieder van kredieten ziet zo dat uw betaalgedrag in orde is. Het kan echter wel gevolgen hebben voor de hoogte van een hypotheek.

Een BKR-registratie, zo zit dat

Waarom BKR?
De taak van het BKR is inzicht geven. Inzicht in welke leningen/financiële verplichtingen u hebt en of die altijd op tijd zijn terugbetaald. Als er een keer een betalingsachterstand is geweest, dan is dat zichtbaar. Dat is belangrijk voor een kredietaanbieder: te bepalen of een nieuwe lening verantwoord afgesloten kan worden. Zo zorgen ze ervoor dat een lening die u afsluit past bij uw portemonnee.

Wat staat in het BKR?
Als u een lening of financiële verplichting hebt die meer is dan € 250, dan staat deze geregistreerd bij het BKR. Dit zijn niet alleen persoonlijke leningen, maar bijvoorbeeld ook:

  • Een telefoon op afbetaling, als die het bedrag van € 250 overstijgt
  • Rood kunnen staan op een rekening bij de bank
  • Private autolease
  • Creditcards

Goed om te weten: Een studieschuld of een lening van vrienden of familie (onderhandse lening) is niet bekend bij BKR. Een hypotheek voor uw eigen huis wordt ook niet doorgegeven. Alleen als u achterloopt met de betaling van uw hypotheek, laat de kredietaanbieder dat weten. Een hypotheek met een ander onderpand dan de eigen woning, wordt wel doorgegeven.

Wat voor invloed heeft een BKR-registratie?
Bij de aanvraag van een hypotheek wordt rekening gehouden met de bij BKR geregistreerde bedragen, zolang er nog geen sprake is van een einddatum.

Ter illustratie een voorbeeld van de invloed op uw maximale hypotheek als u een private leaseauto heeft:
Maarten en Vera hebben beide een inkomen van € 40.000 bruto per jaar. Ze hebben op dit moment geen BKR-registratie en zijn op zoek naar hun eerste eigen woning. Op basis van hun inkomen kunnen ze bij een hypotheekrente van 3%, maximaal € 400.000 lenen.

De auto van Maarten is aan vervanging toe en om niet hun spaarbuffer aan te hoeven spreken, wil hij graag een auto in privé gaan leasen. Het contract heeft een looptijd van vier jaar en hij gaat € 435 per maand betalen. Bij BKR wordt na het afsluiten van het contract een bedrag van (435*48=) € 20.880 geregistreerd.

Door de private autolease mee te wegen in de maximaal mogelijke hypotheek, verandert het bedrag van € 400.000 naar maximaal € 300.000!

Weten of en hoe u bij BKR geregistreerd staat?
Op de site van BKR is het mogelijk om in te loggen en uw eigen gegevens in te zien. In het adviestraject van een hypotheek vragen wij als adviseur om deze gegevens, zodat we een goede berekening kunnen maken en u een goed beeld van uw financiële mogelijkheden kunnen geven.

Nieuwsgierig naar uw mogelijkheden? Plan dan een afspraak met een van onze adviseurs.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden