“In 2016 ging het al erg goed op de woningmarkt. En die positieve lijn is in 2017 doorgezet. Wel zijn er gekke en onvoorspelbare ontwikkelingen voorgevallen als over-biedingen waarop niemand had gerekend en ook merkte je de frustratie onder kopers. We leven in een echte verkopersmarkt, maar verkopers komen veelal ook als koper op de woningmarkt en ook dan geldt dat je je als koper moet aanpassen aan het verkopersklimaat.

Een absurd goed jaar!

We hebben veel verschuivingen in de markt gezien door onder andere de omstandigheden op het gebied van hypotheken. Mensen verhuizen om gebruik te maken van de lage rentestand en ook om te kunnen doorgroeien. Door de ontwikkelingen in 2017 zijn veel huiseigenaren weer helemaal ‘boven Jan’. Sinds eind 2017 zien we wel een (waarschijnlijk tijdelijke) verandering op de  woningmarkt: het aantal kijkers neemt af. Maar deze kleinere groep is wel meer gericht, is goed voorbereid en slagvaardig, wat vaak tot een juiste match heeft geleid. Daarnaast hebben we veel particuliere beleggers gezien die eveneens door de lage rentestand (op spaargelden) ervoor kiezen om met name woningen voor de verhuur te kopen in het starterssegment. Daarmee is gelijk een deel van de gefrustreerde kopers getypeerd.

Voor 2018 verwacht ik dat de ontstane trends op de woningmarkt zich voortzetten. Als het gevoel (sentiment) goed blijft door doorgaande groei, een lage rentestand en een algeheel positief klimaat op de woningmarkt, dan wordt ook 2018 een absurd goed jaar!

Waar ik als makelaar scherp op wil zijn is om de juiste marktwaarde van huizen te blijven bepalen. Het vinden van kopers is niet moeilijk, maar ik kan en wil me wel onderscheiden door meteen de juiste verkoopprijs in de markt te zetten, waarmee het beste verkoopresultaat wordt behaald.

De makelaardij is voor mij vooral: people business. Het gaat om het persoonlijke contact, je netwerk, heldere kennisoverdracht en vertrouwen. Natuurlijk helpt het ook als de presentatiematerialen goed op orde zijn, maar uiteindelijk gaat het om de makelaar als mens. Een goede makelaar heeft geen toeters en bellen nodig, maar kent de markt en weet de verbinding te leggen met zijn of haar klanten.

De veelzijdigheid en dynamiek in de makelaarswereld maakt dat geen dag hetzelfde is. Natuurlijk werken wij met een agenda, maar juist de dingen die buiten de agenda om gebeuren maken mijn werk zo interessant. En een gesprek over wonen leidt altijd tot een goed en geanimeerd gesprek. Want iedereen kan hierover meepraten. Het is iets zo essentieels in ieders leven en staat zo dichtbij de mensen, dat het nooit verveeld.

Mijn tip voor iedereen die zich op de woningmarkt begeeft in 2018: schakel een makelaar in! Dat klinkt absoluut als preken voor eigen parochie, maar ik sta voor 100% achter dit standpunt. De prijzen in de huidige woningmarkt fluctueren zo veel en zo snel, dat alleen een makelaar daar op de juiste en meest effectieve manier mee om kan gaan.”

Marc Lanting NVM Makelaar, Pandomo Makelaars

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden