Tot 30% teruggave bij meerdere isolatiemaatregelen
Toch loont het nog steeds om verduurzamingsmaatregelen te combineren. Dan kun je namelijk zo’n 30 procent van de totale kosten terugvragen. Kun je zo’n grote investering niet in één keer doen? Niet getreurd. Vanaf 2023 kun je maar liefst 24 maanden na de uitvoering van een maatregel nog subsidie aanvragen. Met andere woorden: wie bijvoorbeeld in 2023 en 2024 een verduurzamingsmaatregel uitvoert, kan daarna voor beide maatregelen subsidie aanvragen en alsnog het hogere percentage terugkrijgen. Je kunt met isolatie enorme stappen maken in het verduurzamen van je woning. Tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden om te isoleren met natuurlijke materialen.
Welke maatregelen met de ISDE-regeling 2023?
De ISDE-regeling kun je aanvragen voor verschillende soorten isolatie (dak, vloer, bodem, zolder/vliering, binnen- en buitengevel en spouwmuur) en isolerend glas. In 2023 is er een klein voordeel bijgekomen als het gaat om glasisolatie. Het subsidiebedrag daarvoor wordt berekend per vierkante meter en vanaf 1 januari geldt de zogeheten binnenwerkse maat. Dit betekent dat je de kozijnen mag meenemen in je berekening, waardoor het subsidiebedrag hoger uitvalt.
Voor de arbeidskosten die gepaard gaan met het plaatsen van isolatiemateriaal, geldt het lage btw-tarief van 9 procent. Dat kan een behoorlijke besparing opleveren. Milieu Centraal berekende dat die besparing kan oplopen tot 1.300 euro wanneer je een eengezinswoning volledig isoleert (vloer, dak, spouwmuur en glas). Let wel: voor het isolatiemateriaal zelf geldt het normale btw-tarief van 21 procent. Hetzelfde geldt voor het plaatsen van kozijnen en eventueel sloopwerk in verband met de isolatiemaatregelen.
De ISDE-subsidie is ook nog steeds beschikbaar voor duurzame vormen van verwarming. Denk aan warmtepompen of zonneboilers. Hier ontvang je minimaal 500 en gemiddeld 1.500 euro subsidie voor. Meestal geldt: hoe hoger het vermogen van de warmtepomp, hoe hoger de subsidie. Belangrijke verandering in 2023: het thermische vermogen dat warmtepompen maximaal mogen hebben om in aanmerking te komen voor de ISDE-subsidie gaat omhoog, naar 400 kilowatt. Bij geschakelde installaties geldt een maximaal vermogen van 500 kilowatt.
Zonnepanelen zijn inmiddels zó financieel aantrekkelijk dat de overheid er geen subsidies meer voor verstrekt. Wat je altijd nog wel kon doen, was de btw terugvragen. Dat ging al snel om honderden euro’s. In 2023 is ook dat niet meer mogelijk, maar wel om een fijne reden. De btw op zonnepanelen is in 2023 namelijk afgeschaft. Minder geregel en administratieve rompslomp dus.
Groene daken zijn mooi, zorgen voor een gezondere leefomgeving en verhogen de klimaatbestendigheid van een stad of gemeente. Niet verwonderlijk dus dat veel gemeenten er subsidies voor beschikbaar stellen. Via de Energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal kun je zien of dat ook voor jouw gemeente geldt in 2023. Voor woningeigenaren zelf heeft een groen dak overigens ook voordelen. Het werkt bijvoorbeeld verkoelend in de zomer.
Gemeentes stellen vaak meer subsidies beschikbaar voor haar bewoners voor duurzame maatregelen. Bekijk hier welke subsidies en regelingen jouw gemeente aanbiedt.
Bij het afsluiten van een hypotheek loont het ook om woningverduurzaming in je hypotheek mee te nemen. Bij sommige banken geldt: hoe beter je energielabel, hoe lager de rente die je betaalt. Onze hypotheekadviseurs kunnen je daar meer over vertellen. Vraag ernaar!
Last but not least: Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) konden altijd al subsidie aanvragen voor verduurzaming, via de ISDE-regeling. Maar in 2023 is er speciaal voor VvE’s een nieuwe regeling in het leven geroepen: de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE). VvE’s kunnen voor drie zaken subsidie aanvragen: advies over energiebesparende maatregelen, advies over oplaadpunten voor elektrische auto’s en daadwerkelijke verduurzamingsmaatregelen. Denk daarbij aan isolatie, (hybride) warmtepompen of aansluiting op een warmtenet.