Tot 30% teruggave bij meerdere isolatiemaatregelen
Toch loont het nog steeds om verduurzamingsmaatregelen te combineren. Dan kun je namelijk zo’n 30 procent van de totale kosten terugvragen. Kun je zo’n grote investering niet in één keer doen? Niet getreurd. Vanaf 2023 kun je maar liefst 24 maanden na de uitvoering van een maatregel nog subsidie aanvragen. Met andere woorden: wie bijvoorbeeld in 2023 en 2024 een verduurzamingsmaatregel uitvoert, kan daarna voor beide maatregelen subsidie aanvragen en alsnog het hogere percentage terugkrijgen. Je kunt met isolatie enorme stappen maken in het verduurzamen van je woning. Tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden om te isoleren met natuurlijke materialen.

Welke maatregelen met de ISDE-regeling 2023?
De ISDE-regeling kun je aanvragen voor verschillende soorten isolatie (dak, vloer, bodem, zolder/vliering, binnen- en buitengevel en spouwmuur) en isolerend glas. In 2023 is er een klein voordeel bijgekomen als het gaat om glasisolatie. Het subsidiebedrag daarvoor wordt berekend per vierkante meter en vanaf 1 januari geldt de zogeheten binnenwerkse maat. Dit betekent dat je de kozijnen mag meenemen in je berekening, waardoor het subsidiebedrag hoger uitvalt.

Wil je weten of je in aanmerking komt voor een ISDE-subsidie? Er is een flinke waslijst aan voorwaarden aan verbonden. Zo telt isolatie van een uitbouw niet mee en moet de isolatie aangebracht worden door een gecertificeerde installateur. Kijk op de website van de RVO voor alle voorwaarden.
Laag btw-tarief bij isolatie
Voor de arbeidskosten die gepaard gaan met het plaatsen van isolatiemateriaal, geldt het lage btw-tarief van 9 procent. Dat kan een behoorlijke besparing opleveren. Milieu Centraal berekende dat die besparing kan oplopen tot 1.300 euro wanneer je een eengezinswoning volledig isoleert (vloer, dak, spouwmuur en glas). Let wel: voor het isolatiemateriaal zelf geldt het normale btw-tarief van 21 procent. Hetzelfde geldt voor het plaatsen van kozijnen en eventueel sloopwerk in verband met de isolatiemaatregelen.
2. Subsidie voor warmtepomp, zonneboiler én elektrisch koken
De ISDE-subsidie is ook nog steeds beschikbaar voor duurzame vormen van verwarming. Denk aan warmtepompen of zonneboilers. Hier ontvang je minimaal 500 en gemiddeld 1.500 euro subsidie voor. Meestal geldt: hoe hoger het vermogen van de warmtepomp, hoe hoger de subsidie. Belangrijke verandering in 2023: het thermische vermogen dat warmtepompen maximaal mogen hebben om in aanmerking te komen voor de ISDE-subsidie gaat omhoog, naar 400 kilowatt. Bij geschakelde installaties geldt een maximaal vermogen van 500 kilowatt.
3. Zonnepanelen zonder btw
Zonnepanelen zijn inmiddels zó financieel aantrekkelijk dat de overheid er geen subsidies meer voor verstrekt. Wat je altijd nog wel kon doen, was de btw terugvragen. Dat ging al snel om honderden euro’s. In 2023 is ook dat niet meer mogelijk, maar wel om een fijne reden. De btw op zonnepanelen is in 2023 namelijk afgeschaft. Minder geregel en administratieve rompslomp dus.
Heb je vóór 1 januari 2023 zonnepanelen aangeschaft en wil je de btw met terugwerkende kracht terugvragen? Dat kan, maximaal 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen aanschafte. Milieu Centraal legt je stap voor stap uit hoe dat moet.
4. Zonnestroom terugleveren = geld verdienen
Wie zonnepanelen op zijn dak heeft, levert zonnestroom terug aan het elektriciteitsnet. Daar krijg je in Nederland een gunstige vergoeding voor, via de zogeheten salderingsregeling. Momenteel gaat het om 22 eurocent per kilowattuur, maar die regeling wordt vanaf 2025 hoogstwaarschijnlijk afgebouwd. Op het moment van schrijven moest de Tweede Kamer nog vergaderen over een nieuw wetsvoorstel van Minister Jetten (Klimaat en Energie) over de regeling. Daarin staat dat het salderingspercentage in 2025 en 2026 verlaagd wordt naar 64 procent. Daarna gaat er tot en met 2030 ieder jaar 9 procent vanaf. In 2031 wordt de regeling volledig stopgezet. Na 2031 krijg je nog steeds een terugleververgoeding voor de zonnestroom die je het elektriciteitsnet op stuurt, maar die zal fors lager liggen. Milieu Centraal liet er een berekening op los. Wie in 2023 tien zonnepanelen koopt, heeft te maken met een terugverdientijd van ongeveer zeven jaar.
5. Subsidie voor groene daken en gevels
Groene daken zijn mooi, zorgen voor een gezondere leefomgeving en verhogen de klimaatbestendigheid van een stad of gemeente. Niet verwonderlijk dus dat veel gemeenten er subsidies voor beschikbaar stellen. Via de Energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal kun je zien of dat ook voor jouw gemeente geldt in 2023. Voor woningeigenaren zelf heeft een groen dak overigens ook voordelen. Het werkt bijvoorbeeld verkoelend in de zomer.
6. Wat biedt je eigen gemeente aan? Subsidies 2023 in jouw gemeente
Gemeentes stellen vaak meer subsidies beschikbaar voor haar bewoners voor duurzame maatregelen. Bekijk hier welke subsidies en regelingen jouw gemeente aanbiedt.
7. Gunstige lening of hypotheek
Bij het afsluiten van een hypotheek loont het ook om woningverduurzaming in je hypotheek mee te nemen. Bij sommige banken geldt: hoe beter je energielabel, hoe lager de rente die je betaalt. Onze hypotheekadviseurs kunnen je daar meer over vertellen. Vraag ernaar!
8. VVE’s hebben in 2023 een eigen regeling
Last but not least: Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) konden altijd al subsidie aanvragen voor verduurzaming, via de ISDE-regeling. Maar in 2023 is er speciaal voor VvE’s een nieuwe regeling in het leven geroepen: de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE). VvE’s kunnen voor drie zaken subsidie aanvragen: advies over energiebesparende maatregelen, advies over oplaadpunten voor elektrische auto’s en daadwerkelijke verduurzamingsmaatregelen. Denk daarbij aan isolatie, (hybride) warmtepompen of aansluiting op een warmtenet.