Wonen in een parkachtige omgeving met een landschappelijk karakter: dat biedt Buurtschap Coulissen in Leek. Door de samenwerking tussen Stichting Coulissen, KUUB, LAOS Landschapsarchitectuur, VDM Woningen en VdpArchitecten is dit bijzondere project tot stand gekomen. Grondsma Makelaardij verzorgt samen met ons team Nieuwbouw de verkoop van de 15 vrijstaande en half vrijstaande woningen. De eerste woningen zijn inmiddels verkocht.

Buurtschap Couilissen: méér dan een huis

Iets voor ons?
Alie (en haar man Geert) hoorden voor het eerst van Buurtschap Coulissen via bekenden, toen het project nog in een pril stadium was. Inmiddels zijn ze mede-initiatiefnemer. “We bleven nieuwsgierig. Als ik die bekenden weer tegenkwam, waren we benieuwd hoe het ervoor stond. Wat zijn de laatste ontwikkelingen? Steeds vaker begonnen we ons af te vragen: zou het iets voor ons zijn?”

Meer gemak
We hebben een prachtig huis, wonen op een fantastische plek. We hebben alles rondom vrij en een grote tuin. Daar genieten we heel erg van, maar het is ook veel werk. ’s Zomers blijven we thuis voor de tuin omdat hij zo mooi in de bloei staat, maar vooral omdat de tuin verzorging nodig heeft. Steeds vaker dachten we erover na hoe het is om wat minder (tuin)onderhoud te hebben. Maar wat dan hé? In een appartement zien we onszelf echt nog niet wonen. Daarom is Buurtschap Coulissen een prachtige kans voor ons. De locatie heeft nog steeds de vrijheid van de landerijen. Links en rechts hebben we bebouwing en aan de voorkant komt, als het goed is, een mooi park. Laatst zijn we op de fiets naar Zevenhuizen gestapt. Dat is nog geen 10 minuten en de bus naar Groningen stopt voor de deur. Een van de deelnemers heeft een gitaar, dan zie ik ons straks wel zitten rond een kampvuurtje. Laatst spraken we een sportinstructeur: dan krijg ik gelijk een idee van een sportles in m’n hoofd. Zulke dingen ontstaan als de groep compleet is. Ieder heeft z’n inbreng, z’n ideeën en samen maken we er iets moois van. Ik zie mezelf al in het water zwemmen daar. Er moet dan wel een trapje komen natuurlijk, anders kom ik het water niet weer uit!”

foto-aan-het-water.jpg

Duurzaam bouwen en wonen

De nieuw te bouwen woningen worden duurzaam gebouwd met rondom veel groen en omringd door water. Door de vorm van de woningen en het materiaalgebruik doet de bouwstijl denken aan schuurwoningen. Jordy Bergman van VDM Woningen vertelt: ‘’vanuit de visie op het plangebied en de wensen vanuit de Stichting Coulissen heeft VDP Architecten het duurzame plan vorm gegeven. De volledige gevel is van verduurzaamd hout gemaakt, waar beperkt onderhoud voor nodig is. Er komt dus geen metselwerk aan te pas.’’

Een voordeel is dat de woningen verwarmd en gekoeld worden met een bodemwarmtepomp. ‘’Deze stille warmtepomp onttrekt warmte uit de bodem om zo de woningen te verwarmen. Daarnaast koelt de warmtepomp de woning in de zomer door dit proces om te draaien.’’ aldus Jordy. ‘’Onze eigen installatieafdeling zorgt er voor dat het duurzame gebruik van materialen en constructies ook vertaald wordt naar het energieconcept van de woning. Dat zorgt ook nog eens voor een lage energierekening. Over de indelingen in de woningen kunnen kopers, behalve over de dragende wanden, zelf beslissen.’’ De gezamenlijke buitenruimte is ook vrij in te delen in overleg met je toekomstige buren.

VDM Woningen uit Drogeham bouwt met houtskeletbouw. Dit is een hoogwaardige prefab bouwmethode waarmee snel een uiterst duurzame woning wordt gebouwd.

Wil je meer informatie over dit project? Kijk op onze website! Natuurlijk kun je ook een afspraak inplannen bij onze nieuwbouwspecialist Nico Nijenhuis voor een persoonlijk gesprek.

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden