Maart, de maand waar iedereen reikhalzend naar uitkijkt. Het begin van de meteorologische lente, maar meer nog de maand waarin de aangifte inkomstenbelasting wordt gedaan.Vanaf 1 maart zet de Belastingdienst de bij hun bekende gegevens klaar in het aangifteprogramma, waarna veel mensen hun aangifte ook zo snel mogelijk willen doen. Elk jaar zien we de nieuwsberichten voorbij komen dat de site van de Belastingdienst overbelast is en DigiD moeite heeft om het tempo bij te houden.

Belastingaangifte 2022

Dat is voor veel mensen ook de reden om nog even te wachten met de aangifte, ook omdat het niet voor iedereen het leukste klusje is. Speciaal voor hen heeft onze financieel adviseur Klaas een aantal aandachtspunten op een rij gezet.

Wanneer
Vanaf 1 maart kan de belastingaangifte gedaan worden. De aangifte moet voor 1 mei 2023 ingediend zijn. Is de verwachting dat dit niet lukt, vraag dan tijdig uitstel aan. Hou er rekening mee dat in geval van uitstel, de Belastingdienst belastingrente (minimaal 4%) in rekening brengt als u moet (bij)betalen. Het is dus verstandig om de aangifte voor 1 mei af te ronden.

Geen aangiftebrief
Heeft de Belastingdienst geen aangiftebrief gestuurd? Ook dan is belastingaangifte nodig, om te voorkomen dat een mogelijke belastingteruggaaf gemist wordt.

Controleren
De vooraf ingevulde aangifte is een service die de Belastingdienst verleent. Het is echter de eigen verantwoordelijkheid om deze gegevens te controleren, de vooraf ingevulde gegevens hoeven namelijk niet te kloppen.

Helpfunctie
Bij de meeste onderwerpen staat in het aangifteprogramma een vraagteken. Met die helpfunctie geeft de Belastingdienst uitleg over het betreffende onderwerp en in een aantal gevallen de voorwaarden waaraan voldaan moet worden voor een bepaalde aftrek.

Fiscaal partnerschap
Als gekozen kan worden voor fiscaal partnerschap, is dat in bijna alle gevallen de beste keuze. Door het fiscaal partnerschap kunnen bijvoorbeeld de aftrekposten optimaal verdeeld worden. Dat kan soms een groot verschil maken in het terug te krijgen bedrag.

Boeterente
Hypotheek overgesloten en boeterente betaald? Controleer dan goed of deze in de belastingaangifte is opgenomen.

Familiebank
Is geld vanuit familie geleend voor de aankoop van een eigen woning? De Belastingdienst heeft deze informatie niet en daardoor moet deze handmatig ingevuld worden. Is de familiehypotheek in 2022 afgesloten en zijn afsluitkosten betaald? Dan zijn ook die aftrekbaar.

Geldlener
De geldlener vult de lening in onder ‘Hypotheken en andere schulden’.

Geldschieter
Degene die het geld uitleent vult de lening in als vordering onder ‘Bankrekeningen en andere bezittingen’ à ‘Uitgeleend geld en andere vorderingen’.

Twee woningen
In de huidige woningmarkt staan woningen langer te koop en kan de situatie ontstaan dat er tijdelijk twee woningen in je bezit zijn. Staat de nieuwe woning nog leeg of is die nog in aanbouw en is het de planning om uiterlijk in 2025 in de nieuwe woning te gaan wonen? Dan mag ook de rente over de financiering van de nieuwe woning fiscaal afgetrokken worden.

Heeft de verhuizing al plaatsgevonden en staat de oude woning leeg in de verkoop, dan is naast de hypotheekrente van de nieuwe woning, ook die over de oude woning aftrekbaar.

Crypto
In bezit van bijvoorbeeld Bitcoins? Deze vallen onder vermogen en moeten worden opgegeven als ‘overige bezittingen’. Uitgangspunt is de waarde op 1 januari 2022.

Verdelen is besparen
Bij fiscaal partnerschap mag zelf bepaald worden hoe de aftrekposten en vermogen in de belastingaangifte verdeeld worden. Als dat slim gedaan wordt, scheelt dat soms honderden euro’s aan belatingteruggaaf. In sommige gevallen kan in het aangifteprogramma gekozen worden voor een optimale verdeling, in andere gevallen moet dat handmatig gedaan worden. Klakkeloos alle aftrekposten bij de meest verdiende partner invullen is niet altijd het beste. Probeer ook eens een 50/50 verdeling en ga zo stap voor stap naar een optimale verdeling.

Niets vergeten?
Vergelijk de aangifte over 2022 met die over 2021 om de kans iets te vergeten, te verkleinen.

Hulp bij aangifte
Bekijk voor €75,- samen met onze financieel adviseur de belastingaangifte*. Zo weet je zeker dat je niets vergeet en kan de aangifte met een gerust hart verstuurd worden aan de belastingdienst.

* Vraag naar de voorwaarden

Gerelateerde berichten

    Geen resultaten gevonden